15
Fotocredits: 'Ooievaarsnets', Annika de Jong voor FLmedia

FlashOoievaars zijn niet zo schattig

Zo goed als uitgestorven was de vogel in de jaren 60. Ook 20 jaar geleden was het bijzonder om een ooievaar te zien. Tegenwoordig kijk je niet meer gek op als er een tiental door een weiland paradeert. Al zit de verwondering er bij een groot aantal mensen nog ingebakken.

Voor de meeste Nederlanders heeft de ooievaar dan ook een hoog aaibaarheidsgehalte. Toch is er ook een groep minder blij met al die 'schattige' ooievaars, het is namelijk een rover. In de Lopikerwaard somt Gijs van Kempen op wat ze allemaal eten: "Kuikens, amfibieƫn en zelfs jonge hazen". Kuikens van weidevogels, om precies te zijn. Nu het met grootste deel van de weidevogels niet even goed gaat, is elk kuiken dat verdwijnt er eigenlijk een teveel. Ook verwilderde huiskatten staan hoog op het 'schurkenlijstje' van de Lopikerwaard.

Om de weidevogel in de Lopikerwaard te beschermen trekt een bont gezelschap nu met elkaar op variƫrend van jagers tot natuur- en vogelgroepen. Een unieke samenwerking, noemen ze het zelf. Waar ze felle discussies hadden verwacht, vonden ze elkaar juist. Nu het publiek nog meekrijgen als je ooievaars en verwilderde huiskatten wilt aanpakken.

AD - Waarom wij misschien toch minder blij moeten zijn met al die 'schattige' ooievaars, 3 apr 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Wouter Klootwijk
  • #15
  • 6 apr '23
  • 19:08

Jopie Duijnhouwer, zo zie je maar weer, dieren en natuurlijk gedrag.
Wagenwielen hoog op een paal zijn niet natuurlijk.

Harm de Vries
Harm de Vries Land- en tuinbouw
  • #13
  • 6 apr '23
  • 13:21

Ben #11 . Ja, het boek is wel een beetje van DIK Hout. Laat me toelichten wat ik vooral zeer vermakelijk vond. De structuur van de organisaties, en de manier zoals er beslist wordt, het is herkenbaar. Ben zelf o.a. in de ontwikkelingssamenwerking werkzaam geweest en kan mooie anekdotes vertellen. Durf te denken dat binnen het onderwijs, of de zorg, na het lezen van het boek ook gezegd kan worden, he, het is blijkbaar niet alleen bij ons zo.

Douwe de Jong
Douwe de Jong Energie Economie Eten
  • #12
  • 6 apr '23
  • 10:06

Wat ik vooral lees is dat de natuur ook door verandert, alleen dat ze de veranderingen in hun omgeving door mensen niet bij kunnen houden.
Interessante vraag is dan bij inrichting herinrichting van onze zogenaamde natuur, laten dit mee transformeren zoals het al miljoenen jaren gaande is of gaan we bepalen welk tijdsgewricht vanuit huidig menselijk denken de natuur goed was en dat het zo moet worden en blijven ?????

Ben Koks
Ben Koks ecologie en akkerbouw
  • #11
  • 4 apr '23
  • 20:52

#4, ja boek Rob Bijlsma zou verplichte kost moeten zijn Harm voor eenieder die wil snappen hoe natuur en natuurbeheer in Nederland in elkaar steekt. Mocht eerder concept ook van commentaar voorzien en het laatste deel vliegt nogal uit de bocht naar mijn idee.

Discussie over predatie zou moeten beginnen hoe we in Nederland de facto landschappen hebben gemaakt waar generalisten het hebben gewonnen van specialisten. Zit je al gauw in de hoek van ooievaar, buizerd, steenmarter en vos. Tel daarbij op dat variatie is verdwenen en dan zijn de rapen gaar.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.