2
Fotocredits: 'Breakfast Cereal', Wallpaperflare

FlashOntbijtgranenmerk zet concurrenten in hun hemd

Het 'do-good-ontbijtmerk’ Holie trekt ten strijde tegen een 'ongezonde start van de dag'. Het nog jonge ontbijtgranenmerk lanceert een petitie die moet leiden tot een belasting op te veel suiker in ontbijtgranen. Een suikertaks dus.

De oprichters zijn niet vies van een beetje opschudding. Vanaf deze week dagen ze de grote merken en hun 'misleidende ontbijtgranen' uit. Volgens Valentijn van Santvoort en Merick Schoute zijn grote ontbijtmerken onderdeel van het gezondheidsprobleem. "Ze verstoppen suiker in hun producten onder schuilnamen als honing en glucose, terwijl ze zich via claims wel gezond voordoen." De oprichters geloven dat een suikertaks een effectief drukmiddel is richting voedingsbedrijven om minder 'sluipsuikers' te gebruiken.

Adformatie - Ontbijtmerk Holie start petitie voor suikertaks op ontbijtgranen, 11 nov 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Michel de Groot
Michel de Groot Land- en tuinbouw
  • #2
  • 11 nov '22
  • 22:34

Leuk, deze Flash prikkelde mij om weer eens ouderwets op onderzoek uit te gaan.
In het verleden heb ik er wel eens een stukje over zo'n zoektocht geschreven. Daarbij heb ik weggelaten dat ik aan de hand van een foto kan voorspellen hoeveel suiker er in bijvoorbeeld ontbijtgranen zit, en dan kijk ik naar o.a. de felle kleurtjes. Het suikergehalte; dat is heel, heel veel! Tegenwoordig is dat heel gemakkelijk hier te plaatsen. Ik selecteer gewoon op kinder ontbijtgranen! Kinderen moet je namelijk een beetje zoet houden, en daarom stoppen ze er daar gemiddeld 25 gram per 100 gram product in.


Op de etiketten van de diverse ontbijtgranen staat keurig vermeld hoeveel suiker erin zit.
Holie zit zo tussen de 2 en 7 gram suiker per 100 gram product.
Quaker heeft zijn "Zero sugar added" lijn, die gelijkwaardig lijkt.

In deze dure tijden kan je ook kiezen voor Van Zoelen Muesli; € 1,99 per kilo. 7,9 gram suiker per 100 gram product, en dat komt voornamelijk omdat er 10% rozijnen in zit. Voor die prijs doen ze niet aan marketing, en zal je moeten bukken om hem ergens onderin het winkelschap te moeten vissen.
Die van Holie zit zo rond de € 9,- a € 10,- per kilo. Das zo een beetje wat alle merkproducten kosten.

De marketing zit goed in elkaar. Zo gaat 1% van de omzet gaat naar het goede doel. (dat was overigens bij de start 50% van de winst.) Per verpakking wordt op die manier 3,5m grond vergroend. Verder samen met bijvoorbeeld nog de bovenstaande opschudding, maakt dat ik verwacht dat dit bedrijf nog wel wat groei zal doormaken.

Ton Terlouw
Ton Terlouw Bodemvruchtbaarheid, plantweerbaarheid
  • #1
  • 11 nov '22
  • 12:26

Ik kan het hier helemaal mee eens zijn, maar zullen we dan ook dadel en vijgen daar in betrekken want die worden de laatste jaren ook gebruikt om te verhullen dat er veel suiker in zit. Net als bij vruchtensap gaat het niet om het suikerklontje maar om de enkelvoudige suikers die de boosdoeners zijn. Je zou dus beter een tax kunnen berekenen op etiket inhoudscategoriën in plaats van suiker. Daarmee zorg je er ook voor dat veel verdekte suikers de dans niet ontspringen. Dus ook die suikers uit Hollies abrikozen, rozijnen en peer niet. Dit om het zuiver te houden.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.