0
Fotocredits: 'Antarctica', AlKalenski, via Pixabay

Flash PerspectiefOnderzoeksstations veroorzaakten zware vervuiling

In de buurt van het Australische Casey natuuronderzoeksstation is de zeebodem net zo vervuild als de haven van Rio de Janeiro in Brazilië. Dat blijkt uit een in augustus gepubliceerd onderzoek. Het gaat om de zware metalen lood, koper en zink. Die worden op beide plekken in dezelfde mate aangetroffen.

Bij het onderzoeksstation vonden de onderzoekers ook hoge concentraties koolwaterstoffen, verbindingen die voorkomen in brandstoffen. In veel monsters werden ook PCB’s aangetroffen.

Volgens onderzoeker Jonathan Stark stapelt dit soort vervuilingen zich over langere tijd op en gaat niet zomaar weg. Ook is de verwachting dat de omgeving rond andere, oude onderzoeksstations ook vervuild is.

Vroeger namen onderzoeksstations het niet zo nauw met afvalverwerking. In 1991 kwam daar verandering in met het Antarctisch Milieuprotocol. Antarctica werd bestempeld als een ‘natuurreservaat, gewijd aan vrede en wetenschap’. Helaas kwam het verdrag wel te laat. Zo’n twee derde van de onderzoeksstations is gebouwd voor 1991.

Nature - Antarctic research stations have polluted a pristine wilderness, 5 sep 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.