14
Fotocredits: De Nederlanse Franse wijnmaker Ilja Gort

FlashOndanks Parijse Boerenbeurs is de Franse boer op z’n retour

Een eeuw geleden waren het er bijna 14 miljoen, in 1970 tien keer minder en nu nog minder dan 400.000. In Frankrijk zijn de boeren stilletjes uit de tellingen en statistieken verdwenen. "Geen enkele andere categorie is in zo'n korte tijd van een meerderheid in de bevolking naar een minderheid gegaan", zegt François Purseigle, socioloog bij Cevipof en specialist in landbouw. Boeren worden al een jaar of tien niet meer genoemd als aparte groep in opiniepeilingen. Dat hun mening niet meer belangrijk wordt gevonden, is een van de tekens van de teloorgang van een bevolkingsgroep.

Met die woorden leidt Le Monde een artikel in over de vandaag weer van start gegane grote Salon International de l'Agriculture die komende week Parijs in haar greep heeft.

De Salon biedt een keur van traditioneel Franse voedsel en vele oude rassen. President Emmanuel Macron opende traditiegetrouw de beurs en ging kijken bij Ovalie, een groot traditioneel melkrund van het ras Salers uit de Puy-de-Dôme (Auvergne). Het dier en de tradities waarin het staat, is het symbool voor de beurs. Leerlingen van het landbouwlyceum in Aurillac maken zelfs een videoclip met een swingend lied over Ovalie. De president aaide haar wat onhandig en onzeker over de neus.

De president werd vanmorgen belaagd door aan Extinction Rebellion verwante klimaatactivisten die vinden dat hij te weinig doet tegen klimaatverandering en mensen die protesteren tegen de verhoging van de pensioenleeftijd (Fransen vinden pensioen met 60 jaar een recht).

Macron verklaarde dat "veeteelt essentieel is voor het evenwicht van onze plattelandsgebieden en onze voedselsoevereiniteit. Het vormt de kern van het Franse landbouwmodel. Dat zal zo blijven! Geconfronteerd met de gevolgen van de klimaatverandering gaan wij ons aanpassen en plannen wij perspectieven." Verder deed hij een beroep op supermarkten om hun prijsverhogingen te beperken, drukte hij zijn zorgen uit over de winterse droogte in Frankrijk en zei hij - net als onze Tweede Kamer - zijn reserves te hebben bij een landbouwakkoord tussen de de Mercosur-landen en de de EU.

Boeren vertelden hem dat ze te weinig verdienen om te kunnen overleven. Lidls inkoopbaas Michel Biero - die boeren wel toekomst weet te bieden waar hun coöperaties falen - nodigde heel Frankrijk uit om op zijn stand van dé Salon langs te komen. Ook Macron zelf kwam nog even langs bij Lidl, de Duitse kampioen van de Franse supers.


Le Monde - Les agriculteurs, une force politique en déclin, 25 feb 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #14
  • 1 mrt '23
  • 22:59

Ellen-Maureen #11, dank voor je oprechte antwoord.

Ik haal eruit: vrijheid. En bij de kinderen: at a price.

Willem van den Akker
Willem van den Akker Land- en tuinbouw
  • #13
  • 1 mrt '23
  • 21:19

Ik denk dat er altijd genoeg mensen zullen zijn die een droom hebben om boer te worden. Het probleem is of ze genoeg realiteitszin hebben om te slagen. (In onze huidige maatschappij). Het belangrijkste is een zakelijk en commercieel inzicht. En dat is niet wat de meeste dromers hebben. En....daar komt nog bij dat je als boer enorm in de schijnwerpers staat. Iedereen heeft er een mening over! Zie fikkie stoken...

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #12
  • 1 mrt '23
  • 10:39

#11 fikkie stoken? Mijn inzicht, hier in de bosrijke natuur, is, sind de lentes van 'nat' naar 'droog' zijn veranderd en nog wat meer (grote droogtes en hittegolven de laatste 10 jaar, afnemende beschikbaarheid van water), 180° gedraaid, gestimuleerd door bosbranden waar je de laatste jaren goed zicht op hebt. Zelfs door gras kan zich, zo vanaf begin mei, razendsnel een vuurfront verplaatsen, of dorre bladeren (al eerder, in februari).
Nog wordt hier door de 'inheemsen' (waaronder boeren) hun snoei-afval verstookt, wat ik ten zeerste afkeur (of ze nu netjes bij de gemeente toestemming hebben of niet), omdat niet-deskundigen hun voorbeeld overnemen: bosbrand.

ellen-maureen colpa
ellen-maureen colpa melkveehouder in Frankrijk, was ooit adviseur duurzaam bouwen
  • #11
  • 1 mrt '23
  • 10:35

#10 Dick Veerman:
Mijn persoonlijke motieven staan hier beschreven:
Serendipiteitskaart, of wat je zoal vindt wanneer je op zoek gaat naar jezelf
Maar dit is waarschijnlijk niet wat jongeren zal overhalen om voor overname van een agrarische bedrijf te kiezen.
Voor mijn partner was het een roeping die niet te onderdrukken was. Geboren op een boerderij, 10 jaar veeteelt opleiding op alle niveaus, stages gelopen op melkveehouderijen over heel de wereld maar uiteindelijk moest hij het afleggen tegen een oudere broer die was voorbestemd het ouderlijk bedrijf over te nemen. Een carrière bij een groot chemieconcern verliep voorspoedig maar hij voelde zich toch het meest op zijn gemak en gelukkig wanneer hij tijdens weekenden en vakanties zijn broer kon helpen op de boerderij, tussen de koeien en ronkende machines, waar altijd wel iets te doen was. De gelegenheid om met weinig vermogen een pachtbedrijf in Frankrijk over te nemen, konden we niet aan ons voorbij laten gaan.
Toen mijn moeder hem ooit eens vroeg waarom hij boer wilde worden, antwoordde hij dat hij fikkie wilde kunnen stoken in de tuin, zonder last te hebben van klagende buren, en een hond wilde hebben die altijd vrij om hem heen kon rennen (en waarvan hij niet uitwerpselen hoefde op te rapen).

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #10
  • 1 mrt '23
  • 8:39

ellen-maureen colpa en Jopie Duijnhouwer: wat zagen jullie in die droom voor je dat jullie kinderen er niet zien?

Het westen van Europa vreest het einde van de boerenstand omdat jonge mensen die droom niet hebben. Vandaar mijn onbescheiden vraag om beter te snappen of die vrees terecht dan wel onterecht is.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.