Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog
4
Fotocredits: 'KLM vliegtuig bevrachten Schiphol', Creative Commons

FlashOnbeschaamde voedselhulp

Stuur de werkloze vliegtuigen van KLM met hulpgoederen naar Afrika. In landen die getroffen zijn door het coronavirus en sprinkhanenplagen, heerst voedselonzekerheid en dreigt hongersnood. Snelle hulp is vereist. Niet alleen om de mensen daar te helpen. Nederland-Handelsland zal er ook wel bij varen en we hebben nog heel wat eten over. Bovendien reduceren minder besmettingen in Afrika besmettingsrisico's in de rest van de wereld. Dat stelt de heel pragmatische Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) onbeschaamd.

NRC - ?Zet stilgevallen KLM in voor voedselhulp richting Afrika?, 12 mei 2020
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Henk Breman
Henk Breman Agrobiologie
 • #4
 • 13 mei '20
 • 9:23

Mijn reactie was in beide gevallen dat de NLse landbouw zelf het mestprobleem veroorzaakt en dus ook zelf moet oplossen. De kosten ervan moeten in de prijzen worden verdisconteerd. En dat, als ontwikkelingssamenwerking de bodemarmoede in de Sahel wil helpen aanpakken, kunstmest een zinniger middel is dan mest; nutriƫntengehalte tientallen malen hoger. In dit verband aardig te weten wat ik van lokale mensen meerdere malen te horen kreeg tijdens de implementatie van CATALIST, het laatste project dat ik ontwikkelde. Het had als doel de landbouwontwikkeling in Burundi, DR Congo en Rwanda te helpen opstarten. Reactie van enkele boerenleiders: "Wat een vreemd project. Je vertelt ons kunstmest te gaan gebruiken en dan moeten we er nog voor betalen ook! En het zou best eens kunnen dat het beklijfd, in tegenstelling tot al die projecten die van alles geven.

Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
 • #3
 • 13 mei '20
 • 8:59

Zeker onbeschaamd.

Ik hoor mijn hele leven al, er is genoeg voedsel, echter is het een logistiek probleem om het op andere plekken te krijgen, daar kunnen ze het immers niet betalen. Door het als hulp aan te bieden maak je de lokale handel & landbouw kapot met concurerende goederen.
Ja in tijden van nood elkaar bijstaan en de spingkhanenplaag is goede aanleiding, maar zo eenvoudig is het niet en maak je mogelijk meer kapot voor langere tijd. Niet alleen voedselhulp is nodig, maar juist de kennis en zaaigoederen zijn cruciaal om ze erbovenop te helpen (is echter weer concurerend voor ons dus....).

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
 • #2
 • 12 mei '20
 • 22:51

Henk, hoe luidde je advies precies?

Henk Breman
Henk Breman Agrobiologie
 • #1
 • 12 mei '20
 • 22:40

Zo'n dertig - veertig jaar geleden kreeg ik twee keer een verzoek uit "Den Haag" om een projectvoorstel te becommentariƫren: "We gaan het mestoverschot in Nederland aanpakken door met ontwikkelingsgelden die mest in leeg terug varende tankers naar de Sahel te exporteren. Ontschepen in Dakar (Senegal) en dan ....."

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.