Flash VoedselketenOlijfolieproductie Spanje lijdt onder extreme hitte
Olijfbomen laten hun onrijpe vruchten vallen om te blijven overleven. De olijfolie-industrie zit door de extreme hitte in Spanje in een grote crisis, meldt The Guardian.
De extreme hitte van nu komt bovenop de hittegolf van het voorjaar. De vroege hittegolf tastte de bloesem van de bomen aan. Er zaten daarom al minder olijven aan de bomen. De International Olive Oil Council verwachtte dat de oogst slechts 28% hoger zou zijn dan vorig jaar, het slechtste jaar in een decennium (een ruime halvering met het jaar daarvoor, ook al vanwege het veranderende weer). Deze verwachting was opgesteld vóór de extreme hitte van nu en zal er dus niet beter op worden.
De lage oogst zal de prijzen omhoog laten schieten, zegt voorzitter van Stichting Olijfolie Nederland Gregor Christiaans op BNR. Die prijzen zijn al flink gestegen de afgelopen tijd en lopen vanwege de toenemende mondiale vraag naar olijfolie alleen maar verder op.
De krimpende Spaanse oogst heeft grote impact op de wereldmarkt. Spanje is verreweg de grootste producent; het land produceerde tot voor kort drie keer zoveel olie als de nummers twee (Italië) en drie (Griekenland) samen. Met een 'gebruikelijk' volume van rond de 1.750.000 ton per jaar, produceerde Spanje circa 57% van de wereldwijde productie (ca. 3.050.000 ton).
De toekomst van de olijfolie-industrie ziet er niet goed uit voor kleine zelfstandige boeren. Ook als olijfolie schaars en duur wordt, zijn hun volumes te klein om hun kosten te dekken. Dit dwingt hen in de armen van de grotere coöperaties.
Klimaatverandering en groeiende vraag naar olijfolie zet olijfgaardeniers in niet-traditionele landen aan tot de eerste commerciële experimenten met de productie van olijfolie.
The Guardian - Olive oil industry in crisis as Europe?s heatwave threatens another harvest,
18 jul 2023