41
Fotocredits: 'abri', Foodlog Media

FlashNoord-Hollands bushokje fossiel-, vlees- en visvrij

De provincie Noord-Holland wil reclames voor fossiele producten en diensten, vlees en vis in bushokjes weren.

Noord-Holland is de eerste Nederlandse provincie die reclames voor onder meer auto's, vliegvakanties, tweetakt scooters, cruises en vlees aan banden legt. De ban op reclame voor vis is zelfs een wereldprimeur, aldus actiegroep Reclame Fossielvrij.

De nieuwe regels voor de populaire reclameplek zijn het gevolg van een in de Provinciale Staten aangenomen motie van PvdA en GroenLinks. Het contract met de bushokjesbeheerder laat het toe de wijzigingen direct in te laten gaan.

In de gemeente Amersfoort is een gelijksoortige motie ook aangenomen. De stad wil geen enkele fossiele reclame meer zien. Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Leiden, Haarlem, Enschede en Nijmegen gingen Amersfoort al voor.

De Noord-Hollandse ban betekent niet dat de provincie volledig 'foute reclame'-vrij wordt. Binnen de bebouwde kom zijn het de gemeentes die over de reclamezuilen gaan. En zelfs binnen gemeentes heeft het stadsbestuur geen zeggenschap over alle plekken in de openbare ruimte waar reclame wordt gemaakt. De Amsterdamse ban op reclames voor auto's en vliegreizen treft in de praktijk alleen abri's in metrostations.

AD - Ban op reclame voor vis, vlees en fossiele brandstoffen in bushaltes provincie Noord-Holland, 4 jan 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Jan Peter van Doorn
Jan Peter van Doorn Marketing en reclame
  • #41
  • 7 jan '23
  • 9:51

Er zijn twee belangrijke oorzaken voor de problemen waar we in verkeren:

De enorme gegroeide wereldbevolking, de gevolgen spreken op zich al voor zich. En daar bovenop het consumentisme. De vermenigvuldiging daarvan is niet vol te houden.

Geluk is krijgen wat je hebben wilt. Omdat veel van de immateriële dingen die je hebben wilt, leuk werk, vrienden, goed huwelijk, lieve kinderen, niet zo makkelijk zijn af te dwingen, je blijkt er maar weinig controle over te hebben, zit daar het geluk niet zo in.

Met materiële dingen lukt dat wel. Dit principe speelde al vele eeuwen een grote rol, maar er is na de tweede Wereldoorlog een turbo op gekomen. Bezit, spulletjes, reisjes kwam voor grote groepen beschikbaar. 500 duizend auto’s in 1960, nu: 8 miljoen.

De geluksfactor is navenant gestegen: 9 op de 10 Nederlanders zegt gelukkig te zijn. Fossiel geluk.

We zullen een andere invulling voor geluk moeten vinden.

Wat dat betreft is die flauwekul met het bushokje nog wel te rechtvaardigen.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #40
  • 7 jan '23
  • 8:38

#39 Dick, ik bedoelde het tegenovergestelde, maar ik vroeg me af of hij het was. Achterhuis citeerde Ellul, maar inderdaad, schluss hier verder.
PS nog even, die drie uit het filmpje hierboven, het zijn wel typetjes hoor; die dokter blijft mij inspireren, tesamen met De Gedeputeerde en De Hoogleraar.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #39
  • 7 jan '23
  • 0:09

#33, ik zie het nu pas Frank: je denkt dat Ellul nazi-sympathieën had. Laat ik je snel corrigeren. Het was een een buitengewoon eerbare christen-anarchist die vooral wees op het winner takes it all principle van technologisch dominante partijen (zoals de post-Marxisten Negri en Hardt dat later ook zouden doen of sociologen als Jan Douwe van der Ploeg). Wij zouden hem GroenLinks met een protestantse inslag noemen. Binnen die partij zou hij een verademing aan kennis en wijsheid inbrengen, overigens.

Ik stel voor dat wij deze verder onzinnig geworden draad hier verder bij laten.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #38
  • 6 jan '23
  • 22:21

Ik hoop, Ton, dat Hendrik dat zal verduidelijken. Ik heb het vaak genoeg voor hem gedaan.

Ton Terlouw
Ton Terlouw Bodemvruchtbaarheid, plantweerbaarheid
  • #37
  • 6 jan '23
  • 20:32

#36 Dick, nou draai je de zaak om.

Eerste vraag je volledig beside the point wat Hendrik bedoelt, waarop Frank Eric van der Meer jou en vraag stelt over jou opmerking richting Hendrik. Jij antwoord daarop dat het om het bushokjes vlees gaat, terwijl jij toch echt zelf het ontwrichtende zijspoor in gaat.

Enige consistentie zou wellicht kunnen helpen om de draad te kunnen volgen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.