13

FlashNog 388.000 andere arbeidsmigranten

Politici hebben hun oordeel klaar. Maar hoe zit het nou met die 388.000 andere de arbeidskosten van de BV Nederland drukkende arbeidsmigranten die in Nederland werken? Er werken er maar 12.000 in 'het vlees'.

NOS - Zorgen om coronabesmettingen arbeidsmigranten, 'breder onderzoek echt nodig', 25 mei 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Henric van der Krogt
  • #13
  • 27 mei '20
  • 12:24

Hans, als het binnen de regels is, hoe kun je het dan moderne slavernij noemen?
Ik weet natuurlijk niet hoe het in andere sectoren gaat, maar in mijn sector (glastuinbouw) valt het niet mee om mensen voor te weinig geld voor je te laten werken. Ten eerste moet je, als je wilt leveren aan de grotere bedrijven, gecertificeerd zijn. En ten tweede is mijn ervaring dat de werknemers uit het buitenland heel goed de weg weten in de regelgeving in Nederland. Er is een grote gemeenschap van Polen, Bulgaren en Roemenen in Nederland, en die wijzen elkaar behoorlijk de weg. Als je je mensen slecht behandeld dan zingt dat heel snel rond, en dat is maar goed ook.
Als ik zelf in het buitenland zou werken om mijn gezin thuis te onderhouden dan zou ik ook zo min mogelijk geld uitgeven aan mijn verblijf, alles wat je zelf uitgeeft kun je tenslotte niet naar huis sturen. Ik zou ook zoveel mogelijk uren willen maken, want dat scheelt twee kanten op geld. Ik hoor de Polen hier vooral klagen dat ze niet meer uren mogen maken, dat is ook een reden waarom er steeds meer als ZZP-er aan het werk gaan.

Hens Baltesen
Hens Baltesen Land- en tuinbouw
  • #12
  • 27 mei '20
  • 10:42

Het is moderne slavernij, dus min of meer volgens de regels. De werknemers wordt iets gezegd, of ze het begrijpen? Dat vraagt de wet niet. Controle is er ook al niet. De werkgever, of het nou een boer of een vleesverwerker is weet dat en rekent ermee. Er rijden honderden van dit soort busjes door het land en geen kip die er iets van zegt. Komt er onverhoopt toch een controle, dan probeert de ondernemer die af te wentelen. De rest van de sector doet het ook, dus waarom hij dan wel beboet? Zo komen ze er vaak mee weg.
Áls de politie iedere overtreder zou beboeten, dan zou Nederland te klein zijn: heksenjacht, politiestaat.
Het gaat, zoals al eerder gezegd, toch niet alleen om de letter van de wet, maar ook om fatsoensnormen? Zou je zelf zo behandeld willen worden?

ej van Ginkel
ej van Ginkel Land- en tuinbouw
  • #11
  • 27 mei '20
  • 10:36

#6 A waren ze werkzaam in de landbouw of ergens anders.
B wie is er verantwoordelijk voor het transport het uitzendbureau of de klant.
C wie weet wonen ze wel samen in 1 gebouw en werken ze samen dan kunnen ze ook wel samen in 1 busje.
Er zijn ook zat Nederlandse jongeren die nog geen tientje per uur verdienen.
Daarnaast verdienen Roemeense werknemers in Nederland waarschijnlijk meer dan in eigen land en kun je in Roemenië meer kopen voor een tientje dan in Nederland dus als Nederlanders in Roemenië gaan werken werkt het precies andersom.

N van Rooij
N van Rooij Land- en tuinbouw
  • #10
  • 27 mei '20
  • 10:17

Die populistische onzin wordt uitgekraamd door Tjeerd de Groot . Continu de aanval op de landbouw en zeggen dat kringlooplandbouw het alternatief is. Zonder verdienmodel.
Dat zelfde D66 keurt Ceta, Mercosur verdragen goed en is voor Europa. Waarom mogen deze arbeidsmigranten dan hier niet werken? Ze worden gewoon betaald volgens de CAO van de slachtsector.
Verder drukt elk bedrijf arbeidskosten. Jumbo ontslaat 300 man . De KLM wilde ze ontslaan ondanks staatssteun. Binnenkort zullen er nog wel meer arbeidskosten gedrukt worden ( massaontslagen vanwege Corona).
Maar ja daar hebben we het niet over want de agenda van D66 is een andere.

Henric van der Krogt
  • #9
  • 27 mei '20
  • 10:09

Als een keurmeester moderne slavernij constateert, dan moet hij de politie bellen. Als hij dat niet doet, en een politicus heeft daar weet van, dan moet die politicus niet gaan twitteren maar de politie inschakelen. Doet hij dat niet, dan klopt er volgens mij iets niet. En dan is het dus populistische onzin.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.