Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog
6
Fotocredits: Kunstmeststrooier, Dekker meststoffen

FlashNo shit food, biologisch zonder mest

Boer Joost van Strien uit Ens in Flevoland werkt streng biologisch. Zo streng dat hij geen dierlijke mest meer gebruikt. Zoals op Foodlog door heel kundige boeren en landbouwkenners al vele jaren wordt beweerd, is biologisch volgens Van Strien een systeem dat draait op mest van gangbaar gehouden dieren. Omdat die gewone mest het resultaat is van voer dat met kunstmest en bestrijdingsmiddelen is geteeld, zegt Van Strien daar nee tegen. Hij kiest voor zuiver en boert daarom met 100% plantaardige maaimest die hij teelt van eigen plantjes op een vijfde van zijn grond. Uiteindelijk zal hij zijn grond uitputten en meststoffen te kort komen. Dan zal ook Van Strien aangewezen zijn op kunstmest of menselijke mest, zegt agronoom professor Martin van Ittersum uit Wageningen. No shit food, noemt Van Strien zijn uien, kolen, bieten, courgettes en pompoenen tot dat moment aanbreekt. Het is een verrassende boodschap van een überbiologische boer waarvan je juist zou verwachten dat hij met echte shit werkt. Zijn groenten mogen voortaan vegan heten. Dat zegt in Nederland geen enkele andere biologische boer hem na. Een nieuwe niche is geboren.

de Volkskrant - No shit: bij de eerste veganistische boer van Nederland komt geen kilo dierlijke mest op het land, 10 mei 2021
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
 • #1
 • 10 mei '21
 • 18:35

Jopie Duijnhouwer (biologisch teler met een open oog voor de noodzaak van kunstmest) en Gerard Oomen (kenner van biologische teeltsystemen), Joost van Strien is een van de meest vergaande pioniers in de biologische teelt, maar .... mag dit nu nog biologisch heten of verspeelt Van Strien hiermee zijn keurmerk?

Jopie Duijnhouwer
 • #2
 • 10 mei '21
 • 21:31

Dick Veerman , voor zover ik weet gebruikt Joost van Strien géén kunstmest (wat is kunstmest trouwens?), uitsluitend maaimeststoffen en eventueel andere aanvullingen die toegestaan zijn in de bio landbouw.

Hij is wel zijn Demeter licentie kwijt, heb ik begrepen, voor BD landbouw is vee een must, al is onduidelijk hoe in dat systeem de afvoer van nutriënten compenseert. Misschien kan Bert van Ruitenbeek dat even toelichten.

Bert van Ruitenbeek
Bert van Ruitenbeek Adviseur duurzame landbouw en voeding
 • #3
 • 11 mei '21
 • 9:01

Jopie, eerst nog even over waarom wij hebben besloten dat een zeer gewaardeerde (nu nog BD) boer als Joost met deze keuze afscheid moet gaan nemen van ons Demeter keurmerk. Hier heb ik een uitgebreid stuk over geschreven voor op onze website https://www.stichtingdemeter.nl/nieuws/75/demeter-in-relatie-tot-vegan/
Wat betreft bemesting. Onze boeren mogen max 112 kg N/Ha gebruiken waarvan max 40 kg biologische toegestane hulpmeststoffen .

René de jong
René de jong Melkveehouderij & Makelaardij
 • #4
 • 11 mei '21
 • 10:31

Hoe het vergaat als je alleen maaimeststof gebruikt is in de Kollumerwaard onderzocht op proefboerderij SPNA.

Hoe (ook) hier 'wetenschappelijk' met grafiekjes en 'conclusies' wordt gestrooid is goed voor nieuwe subsidie, verder is het zoals ook in de 'conclusie' staat vermeld 'opmerkelijk'.


Blijkbaar is dit de wetenschap tegenwoordig....

Het enige antwoord is: 'it kin net" en niet net nee; helemaal niet.

Peter Jens
Peter Jens food- en agri-economie

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.