Toch nog een positief punt dus, want zonnebloemolie is rotzooi.
Belgische aardappelverwerkers zitten met de handen in het haar. De zonnebloemolie waar zij hun friet en chips in maken is op, doordat de stromen uit Oekraïne en Rusland zijn stilgevallen en dus moeten verwerkers naarstig op zoek naar alternatieven. Hetzelfde geldt voor de voedselverwerkende industrie in Nederland, waarschuwt de FNLI. Zonnebloemolie zit onder meer in koekjes, margarine en babyvoeding. Maar wat dan? Het meest voor de hand liggende alternatief is palmolie. Dat gaat alleen zomaar niet: nog los van de vraag naar de duurzaamheid van palmolie, heeft die olie ook een andere samenstelling. De hoeveelheid verzadigde vetten is anders. En dat betekent dat producenten niet alleen hun processen onder de loep moeten nemen, maar ook hun etiketten, op voedingswaarde en ingrediëntenlijst. De consument moet immers de juiste informatie onder ogen krijgen. En wie gaat dat betalen? Diezelfde consument.
Nieuwe Oogst - Voedselmakers zoeken met spoed alternatief voor zonnebloemolie, 17 mrt 2022
Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.