Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog
2
Fotocredits: 'Wilde zwijnen', still, YouTube, 'Omdat wild natuurlijk wild moet blijven!'

FlashNiet natuur, maar jacht doet zwijnen de das om

De afgelopen maanden is er een recordaantal van 5.000 wilde zwijnen afgeschoten op de Veluwe. Daarmee liggen de jagers op koers om dit jachtseizoen, dat nog tot en met februari duurt, een dikke 9.000 zwijnen af te schieten. Bezorgde burgers hoeven dus geen plannen te maken om hongerige zwijnen bij te gaan voeren, nu de natuur hen op een karig rantsoen aan eikels en beukennootjes ('mast') zet.
In België wordt wel gevreesd voor overlast in tuinen en op boerenbedrijven. Een beetje hongerig zwijn scheurt zó een maiskuil open. Ook in België is het de vraag wat de impact zal zijn van de ook daar inmiddels gevestigde wolf. Het is daar, net als hier, de eerste keer dat er in een slecht mastjaar wolven in het land zijn.

Trouw - Een zware winter zorgt niet voor sterfte bij zwijnen, dat doet de jacht, 12 okt 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #2
  • 17 okt '21
  • 23:50

Ik vraag mij af wat dat hek daar doet. N2000 beoogt natuurgebieden met elkaar te verbinden en niet te dwarsbomen.

Overigens is dit het NRC linkje waar Michelle #1 naar verwijst: Hongerwinter op de Veluwe.

Michelle Boer
Michelle Boer Stagiair Voeding en Diëtetiek
  • #1
  • 13 okt '21
  • 23:34

In de NRC laat (voornaam: Gerrit-Jan) Spek zien waar het slechte mastjaar de hongerige zwijnen toe brengt. "De grond tussen de bomen lijkt wel omgebulldozerd. Hele boomwortels zijn uitgewroet en liggen bloot."

Spek neemt de verslaggever mee naar een afrastering. Het verschil springt meteen in het oog. De andere kant is groen. Er staan bramenstruiken tot borsthoogte, met vruchten. „En daar, framboos. En paardebloemen, zevenblad, weegbree. Maar wat zie je aan onze kant?”, vraagt Spek. Het bruin van de bodem overweegt. Er groeit weinig. Hier en daar staat een bramenscheut, maar die zijn niet hoger dan een paar centimeter. „De wilde zwijnen eten alles weg, tot strak aan het hek.”.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.