2
Fotocredits: 'Weiland met koeien , pixabay

FlashNiet genoeg weiland in Nederland

Voor de maatregelen voor bufferstroken en beekdalen uit het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid is 100.000 hectare grond nodig. Voor extra natuur 180.000 hectare en voor klimaatopgaven nog eens 90.000 hectare. Dat gaat onvermijdelijk ten koste van de Nederlandse melkveehouderij. Die heeft heeft zo'n 1.100.000 hectare in gebruik van de in totaal ruim 1.800.000 hectare die in handen van Nederlandse boeren is. Dat is ruim 61% van de 53% van het landoppervlak dat handen is van boeren. In 1950 was dat nog zo'n 65%.

In boerenblad Nieuwe Oogst wil melkveehouderij-voorzitter Erwin Wunnekink dan ook 'regie' als land verkocht wordt. Hij vindt dat koeienland in melkveehoudershanden moet blijven om de melkfabrieken niet per ongeluk met een gebrek aan melk te laten zitten. Maar die kunnen natuurlijk ook melk inkopen in Duitsland. Misschien moeten we zo leren denken in Nederland, al is het zeker verstandig om ook te bepalen waar we land voor koeien ook koeienland willen laten.

Nieuwe Oogst - Erwin Wunnekink: 'Met zoveel claims op grond delft melkveesector onderspit', 5 jan 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Jeroen van Buuren
Jeroen van Buuren Food- en agri-economie
  • #2
  • 6 jan '23
  • 18:28

Een mooi door elkaar gebruik van landbouwgrond en sector melkveehouderij. Over duidelijk dat de voorman melkveehouderij aan het woord is binnen LTO in het artikel van magazine nieuwe oogst.

Bijvoorbeeld zo'n zin: Grond moet in de landbouw blijven. Want als dat niet gebeurt, zal de melkveehouderijsector flink moeten krimpen.
Tuurlijk klopt tie, maar... (if this than that is niet helemaal zeker #wat is model serie op Foodlog loopt ook

Even naar CBS cijfers gekeken: Akkerbouw totaal staat nu op 534.740 voorlopige cijfers 2022. In 2000 wat dat getal nog: 634.440. dieptepunt van 505.670 lag in 2015.

Gezien de uitdaging om meer plantaardig voedsel versus dierlijk voedsel zou ik als algemeen voorzitter LTO me afvragen of het nou handig is zo'n bericht van een vakgroep voorzitter in je ledenblad die ook burgers en buitenlui kunnen meelezen en dus meelezen.

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #1
  • 6 jan '23
  • 17:05

Het op termijn wegvallen van € 7.500.000.000 aan zuivel export-inkomsten beschreven in 10 zinnen. Meer uitkeringen minder belastinginkomsten. Samen, duurzaam, inclusief en eensgezind, maar onder valse vlag op weg naar de Tristate.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.