Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog
2
Fotocredits: 'Afgewaaid nest', Henry Kuppen, via NatureToday

FlashNesten van haartjes uit bomen gewaaid

De eikenprocessierups is door de eerste storm van dit jaar nóg eerder in het nieuws. Nesten van de rupsen zijn uit de bomen gewaaid. Waarschuwing: de haartjes in die nesten blijven hinderlijk en zelfs gevaarlijk. Voor mens, huisdier en paard. Afblijven dus, adviseert het Kenniscentrum Eikenprocessierups, hooguit er een omgekeerde bloempot overheen zetten en vooral door professionals laten opruimen.

Nieuwe Oogst - Afgewaaide eikenprocessierupsen vormen risico, 11 feb 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Astrid Spijkers
  • #2
  • 12 feb '20
  • 10:45

'Nesten haartjes zijn uit bomen gewaaid'. Ik dacht dat ze vorig jaar al bezig waren met opruimen ervan? Nu de bladeren massaal uit de bomen zijn hadden ze ze makkelijker eruit kunnen stofzuigen dacht ik zo?

Juliette Lepez
Juliette Lepez Journalistiek rond voeding en voedsel
  • #1
  • 11 feb '20
  • 19:23

Boerderij waarschuwt voor de oude eikenprocessierupsnesten die door storm Ciara uit de bomen zijn gewaaid. Voorzichtig met die rare ‘bruine plekken’! De brandharen van de eikenprocessierups zijn hardnekkig en irriteren jarenlang.

Koeien hebben weliswaar een dikke behaarde huid, maar ook zij moeten wel oppassen voor de jeukende haartjes van de eikenprocessierups. Die irriteren de slijmvliezen van de koe en dat zorgt voor kwijlen en tongspelen – wat duidt op koeienstress. Ook eten de koeien minder waardoor de productie daalt.

Laat koeien dus niet onder besmette bomen grazen en maai het gras rondom de bomen niet. In het uitrijseizoen moet je oppassen niet door de nesten heen te rijden, anders heb je in het voorjaar problemen met het vee.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.