2
Fotocredits: 'Jonge nerts', Wikipédia

FlashNertsen kregen vogelgriep

Spaanse nertsen werden eind vorig jaar besmet met vogelgriep. Onderzoekers troffen diverse mutaties in het virus aan, waaronder een zeldzame eiwitmutatie die de virusvermeerdering in zoogdiercellen bevordert. Die mutatie werd ook bij een Europese bunzing aangetroffen, maar niet bij vogels. De onderzoekers vermoeden daarom dat de mutatie zich onder de nertsen, die voor de productie van bont werden gehouden, heeft ontwikkeld. Ze noemen het optreden van dergelijke mutaties zorgwekkend omdat ze denken dat er een variant kan ontstaan die zich ook makkelijk onder mensen kan verspreiden.

Dat schrijft de NRC op basis van een wetenschappelijk artikel in Euro Surveillance. In Nederland kan dat niet meer omdat het houden van nertsen verboden is. Dat gebeurde versneld toen de dieren Covid bleken te kunnen krijgen. Vermoedelijk van huiskatten die van het voer mee kwamen eten. Katten en nertsen bleken elkaar gemakkelijk te kunnen besmetten.

De krant signaleert het Nederlandse verbod op nertsenhouderij ook en lijkt te suggereren dat het verbieden van nertsenhouderij helpt tegen de verspreiding van vogelgriep naar mensen. De vraag is vervolgens of de overheid dan ook het houden van katten moet verbieden. De Spaanse nertsen kregen de griep - die ook mensen kan besmetten bij intensief contact - vermoedelijk van zeevogels. Met huiskatten hebben mensen een veel intensiever en intiemer contact dan met nertsen die voor bont worden gehouden. Daar komt bij dat katten buiten vrij rond lopen en bontnertsen niet.

Eurosurveillance | Highly pathogenic avian influenza A(H5N1) virus infection in farmed minks, Spain, October 2022, 21 jan 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Gert van der Hoek
  • #2
  • 21 jan '23
  • 17:20

Weer een voorbeeld, dat een situatie met veel dieren dicht op elkaar, risico's met zich mee brengt. Dat hebben we o.a. ook gezien bij de geiten en de Q-koorts.

Ik begrijp dat nertsen en mensen in bepaald opzicht op elkaar lijken. In o.a. Denemarken stuiterde Corona lustig heen en weer tussen nertsen en mensen. Fretten lijken nog iets meer op ons. Op dit moment vind er onderzoek plaats bij fretten met de diverse vogelgriep varianten uit Spanje. Ik ben benieuwd.

Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #1
  • 21 jan '23
  • 14:09

Zeer zorgelijk

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.