"In tegenstelling tot wat men denkt, is men in Vlaanderen veel strenger dan in Nederland," zegt André Gantman, directeur van het Antwerpse bedrijf water-link, naar aanleiding van de alarmkreet van de Maas-water gebruikende drinkwaterbedrijven.
RIWA-Maas trekt aan de bel omdat de drinkwatervoorziening van 7 miljoen mensen in gevaar is doordat onduidelijk is welke schadelijke stoffen bedrijven lozen.
Vlaanderen haalt namelijk geen drinkwater uit de Maas, maar uit het Albertkanaal. Bovendien heeft Vlaanderen in tegenstelling tot Nederland wél inzichtelijk van waaruit er afvalwater wordt geloosd in de rivieren, en welke schadelijke stoffen deze lozingen precies bevatten.
"In Vlaanderen zit er geen industrie op de Maas”, zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) in Vilt. "Er is maar één bedrijf, een rioolwaterzuiveringsinstallatie. En voor de duidelijkheid: we capteren geen water rechtstreeks uit de Maas."
André Gantman, directeur van het Antwerpse bedrijf water-link, voegt daar aan toe: "Wat betreft de verouderde vergunningen: dat is een Nederlands probleem. De vergunningen in Vlaanderen zijn tijdelijk en permanent voor wijziging vatbaar. In Nederland niet. Onze noorderburen zijn de laatste vier jaar vier maal op de vingers getikt door de Europese commissie omdat de vergunningen nooit gecontroleerd en aangepast worden.”
Het Vlaamse drinkwater wordt met de grootste zorg gecontroleerd. “Wanneer er afvalwater geloosd moet worden, wat zeer zelden gebeurt, moet men eerst advies inwinnen bij ons en bij VMM, de Vlaamse Milieumaatschappij. Als wij vinden dat een dossier niet oké is, wordt er niet geloosd. Punt."