3
Fotocredits: 'Soya milk', bigfatcat

FlashNederlands consortium brengt risico’s plantaardige voeding in kaart

De consumptie van plantaardige alternatieven voor vlees en zuivel neemt toe. Al zou je het aan alle promotie voor veganisme niet zeggen, toch zijn er instanties die vinden dat het gebruik van nieuwe plantaardige ingrediënten risico’s met zich mee kan brengen. Het is ook geen gek idee, want nieuwe producten kunnen theoretisch altijd nieuwe gevaren met zich meebrengen. Dat geldt met name voor microbiële risico's.

Daarom gaat een publiek-privaat consortium van bedrijven en onderzoeksinstellingen ‘nieuwe’ plantaardige voeding tegen het licht houden. Onder andere Wageningen UR, NIZO food research, Arla (zuivel), FrieslandCampina (zuivel) en Cosun (bieten en aardappelen) zijn betrokken. Bij de huidige onderzoeksronde zullen meer dan 80 plantaardige ingrediënten worden onderzocht. De Topsector Agri & Food ondersteunt het project financieel.

Het idee is om erachter te komen welke microben veel voorkomen in plantaardige ingrediënten. Ook willen de onderzoekers weten in welke mate de microben de verwerking overleven en welke risico’s er zijn voor de groei van microben en toxines in voedingsmiddelen.

Plantaardige eiwitten kunnen onbekende stoffen en organismen bevatten. Dit komt omdat ze afkomstig zijn van gewassen die dichtbij of in de bodem groeien. Er kunnen risico’s ontstaan door sporenvormende bacteriën die warmtebehandelingen overleven. Tijdens oogst, bewaring en verwerking kunnen microben hun kans grijpen. Het onderzoek wil de mogelijke microbiële verontreinigingen van nieuwe plantaardige ingrediënten in kaart brengen omdat er nog weinig over bekend is.

Foodbusiness - Consortium duikt in risico's plantaardige voeding - Nieuws Grondstoffen, 16 mrt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Wouter de Heij
Wouter de Heij R&D en Innovatie in Voedseltechnologie
  • #2
  • 17 mrt '23
  • 7:35

Ik beken ik ben jaloers dat mijn organisatie niet kan meedoen met dit soort TKI constructies. Je moet immers "WUR" zijn of extreem veel budget hebben om de "WUR" te kunnen betalen om mee te kunnen doen.

Dan inhoudelijk, dit onderwerp is natuurlijk absoluut niet nieuw. Wij ontwikkelen bij TOP al dik 15 jaar plantaardige (verse) producten, denk aan verse gesneden groente en fruit, conserveren, sous-vide, cold pressed juices, kant en klaarmaaltijden en natuurlijk ook vleesvervangers. Applicatie ontwikkeling kan niet zonder kennis van voedselveiligheid (RI) en houdbaarheid. En een RI kan niet zonder gedegen microbiologische kennis van de individuele grondstoffen (die uit de grond komen maar vaak ook verwerkt zijn).

Ik ervaar dit soort projecten als concurrentie door overheidsdiensten. Het is tegen alle adviezen van Cie Cohen (markt en overheid 1999) in. En verder is het natuurlijk gek dat Arla en RFC (dierlijk) nu een flinke pot krijgen om iets te doen waar ze vooral met een inhaalrace bezig zijn.

Maar nogmaals ik zal jaloers zijn omdat ik niet kan meedoen met miljoenen rondes van TKI.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 16 mrt '23
  • 19:31

Anders gezegd:
Vegetariërs en veganisten, gebruik geen 'nieuwe plantaardige producten' maar houd het bij de bekende plantaardige producten die al vele eeuwen over de hele wereld worden gebruikt en waar alle voor- en nadelen van bekend zijn. Want er zijn instanties die vinden dat het gebruik van 'nieuwe plantaardige ingrediënten' risico’s met zich mee kan brengen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.