5
Fotocredits: 'Doodlopende natuur', Bert Kaufman

Flash‘Nederland wordt pervers bestuurd’

Dat zei Hans Mommaas, de scheidende baas van het Planbureau voor de Leefomgeving, afgelopen dinsdag in de NRC. Mommaas zei het net iets anders. Hij zei dat het pervers is om strak vast te houden aan de stikstofdoelen die het kabinet zich stelt. En dat zei hij omdat Nederland al een jaar of twintig niet meer nadenkt over zijn infrastructuur, ruimtelijke ordening (waaronder landbouw) en natuur.

Ons land is in de greep van stikstof en lijkt te denken dat het minderen met dat ene stofje heel veel van dat achterstallig onderhoud gaat oplossen. Maar dat is niet zo, meent Mommaas, want Nederland staat voor een heel grote verbouwing waarin alles opnieuw op elkaar afgestemd moet worden. Het bijzondere is alleen dat de verbouwing al is begonnen, maar de regering niet weet hoe het huis er uit moet komen te zien en hoe ze de kamers wil inrichten straks. Zonder bouwtekening of plan is de aannemer alvast begonnen met breken, hekken en zelfs herbouwen. Vele miljarden euro's liggen klaar om uitgegeven te worden. Een lezer van de krant wil weten wat Mommaas pervers vindt: dat er meer moet dan alleen stikstof minderen (alleen ook weer niet te veel) of dat er ook iets anders mis is? Natuurlijk is dat laatste het geval. Minder stikstof is immers nog steeds geen verbouwingsplan, terwijl de miljarden in de zakken branden om te worden uitgegeven ... om een miljoen woningen te bouwen. Daar zeggen de waterleidingbedrijven nu al van: pas op! want we hebben niet eens genoeg schoon drinkwater (en om dat beter te regelen moet je echt meer dan half Nederland op zijn kop zetten).

Nederland moet zich vooral afvragen waarom de regering iets doet dat je zelf niet - zelfs geen moment - in je hoofd zou halen.

NRC - Waar zit de perversie?, 29 okt 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Ton Terlouw
Ton Terlouw Bodemvruchtbaarheid, plantweerbaarheid
  • #5
  • 4 nov '22
  • 17:45

#2 Dick, zou het niet kunnen zijn dat hij de aandachtbalans in de broeikasgassen tussen co2, ch4, no2 en nh4 niet ongelofelijk sterk gekant ziet richting landbouw? En dat hij waarschijnlijk het hele plaatje overziend de atmosferische vervuiling door de landbouw niet in verhouding vindt staan met de vervuiling door verkeer en industrie.

En wellicht komt nu duidelijk naar voren dat de verkeerde instrumenten zijn gekozen om de veedichtheid in Nederland te beperken hetgeen altijd al de achterliggende motivatie was, wat er ook officieel gecommuniceerd is.

Nico Gerrits
Nico Gerrits Natura2000
  • #4
  • 31 okt '22
  • 13:16

Ik ben benieuwd hoe Mommaas zijn 14 onder-voorzitters met de hun adviserende extremistische ecologische experts en het onwrikbare RIVM in toom gaat houden.

Jan Peter van Doorn
Jan Peter van Doorn Marketing en reclame
  • #3
  • 30 okt '22
  • 23:02

Ik vind pervers ook een vreemd woord voor een beleid dat zich focust op stikstof terwijl er nog vele zaken achteraankomen. Ik zou dat eerder extreem kortzichtig noemen.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #2
  • 29 okt '22
  • 22:23

Jan Peter, waar ik niet uit ben: waarom vindt hij - tegen die achtergrond - de strenge stikstofnorm pervers? (En zullen hordes ecologen hem daarvoor verfoeien; een felle open brief bleef hem bespaart, op het stukje na dat wij hier even uitlichten. Opmerkelijk: Mommaas is vanaf komende week baas van de Ecologische Autoriteit van Nederland)

Jan Peter van Doorn
Jan Peter van Doorn Marketing en reclame
  • #1
  • 29 okt '22
  • 19:51

Dit is wat Mommaas zegt: "Nederland heeft de leefomgeving decennialang economisch uitgenut"

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.