3
Fotocredits: 'Vleesschap Supermarkt', Pixabay

Flash Dagelijkse KostNederland eet eindelijk veel minder vlees

De Nederlandse supermarkten verkochten in 2022 7% minder vlees dan het jaar daarvoor. De verkoop van vers vlees daalde met 9% en die van vleeswaren met 4%, juicht Wakker Dier. De daling baseert Wakker Dier op kassascandata van vrijwel alle supermarktketens.

Dé vraag die rijst, is natuurlijk of consumenten ook daadwerkelijk minder vlees zijn gaan eten. Volgens vleesconsumptieonderzoeker Hans Dagevos (WUR) (niet betrokken bij dit onderzoek) is de daling 'een teken dat er iets aan het kantelen is in de samenleving'. Hij noemt in Trouw bewustzijn over duurzaamheid, klimaat en dierenwelzijn, net als het feit dat steeds meer Nederlanders als flexitariër door het leven gaan. Bovendien waren afgelopen jaar - voor het eerst - vleesvervangers even duur als vlees.

Supermarkten zien een belangrijke oorzaak in de hoge inflatie en stijgende energie- en voerkosten. Vlees werd het afgelopen jaar veel duurder. Ook dat drukt de verkoop.

Het lijkt plausibel de forse daling van de consumptie te zien als een mix van de gestegen prijzen en de door Dagevos genoemde houding.Wakker Dier - Vleesverkoop supermarkten zeven procent gedaald - Wakker Dier, 4 mei 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Douwe de Jong
Douwe de Jong Energie Economie Eten
  • #3
  • 6 mei '23
  • 10:05

Supermarkten verkopen al jaren minder vlees alleen de hoeveelheden water (met zout oplossing) die zijn toegenomen onder de noemer vlees.
Koop lokaal en je zult het verschil zien. En ja duurder?? dat is maar de vraag, maar echt wel lekkerder. En daardoor uiteindelijk goedkoper en efficiënter.

willem van aaken
willem van aaken Land- en tuinbouw
  • #2
  • 5 mei '23
  • 20:19

Supermarkten verkopen minder vlees. Dat is logisch, hier in de buurt verkoopt de ambachtelijke slager meer vlees dan de supermarkten. Met feestdagen wachtrijen tot de straat. Veel betere kwaliteit.

Edwin Heijdra
Edwin Heijdra Agrarisch and More.
  • #1
  • 5 mei '23
  • 10:53

Uit 'onderzoek' is gebleken dat de vleesverkoop bij AH de afgelopen week practisch gehalveerd is.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.