FlashNederland deed een beetje dom

Een stukje uit de oude doos. In 2010 zei een Nederlandse Natuurbeschermer hardop dat ons land voorliep met zijn Ecologische Hoofdstructuur. Daar hebben Natura2000 en PAS eerste een bende en nu een crisis van gemaakt.

Twitter - Kees' Koestal on Twitter, 19 nov 2019
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Hans Pollemans
  • #6
  • 21 nov '19
  • 13:59

#5 Wat is vers ?
In de 50er jaren hadden mijn ouders een goed contact met een boer die half in de bossen onder Tilburg net over de grens in Belgie woonde. Die kweekte kalkoenen. Vandaar. Die vertelde, waar ik bij was, dat hij een week voordien een dood mooi voldragen kalf had dat het bij de geboorte niet gered had. Dat werd niet door een destructiebedrijf weggehaald, maar stopte hij zelf in een kuil. Andere tijd.
Hij pachte de grond van een barones, die in het bos in een kleine villa af en toe verbleef. Toevallig kwam ze enkele dagen nadien buurten. Hoe het ging. Hij verteld dat hij een kalf verloren had. Wat hij er mee gedaan had. In de grond gestopt.
De barones liet hem het kalf opgraven, vertrok en stuurde haar jachtopziener om er de beste stukken uit te snijden.
De rest ging terug de put in.
Maar we zijn hier nu wel off topic bezig...

Peter van Kempen
Peter van Kempen gepensioneerd contract manager, nu fauna beheer adviseur
  • #5
  • 21 nov '19
  • 12:50

#4 Hans: geen angst: tussen kerst en oud en nieuw fungeert de pakketpost vaak weer goed,. en uiteraard ga ik dan de haas niet isoleren, juist niet zou ik zeggen. Hij m oet wel goed geschoten zijn lifst voor in de kop zodat het geen smots is van binnen, dan vermenigvuldigen de bacterieen uit de darmen en zo zich te snel in het omliggend vlees, gaan we goed op letten. Een pas geschoten klein zoog dier als een haas moet je minstens 3 etmalen bij 5-6 graden laten "rijpen " daarbij veranderen de eiwitten en de celstructuur, zodat het vlees genietbaar wordt. Er vindt in die eerste fase na het opheffen van de rigor mortis, een omslag plaats in de zuurgraad en dergelijke van het vlees. Dit is GEEN BEDERF! maar noodzakelijk om vlees eetbaar te maken. Cowboys die in de film onderweg een konijn schieten en dat savonds boven het vuur roosteren en opeten geven een verkeerd beeld van de werkelijkheid want dit kan wel maar van lekker kluiven is bij de kauwgom die je dan krijgt geen sprake. Biefstuk tartare is een stuk rauw rundvlees wat de gehele dag onder het zadel geplet wordt door de ruiter en vervolgens op die manier gemalst is . OOK EEN manier om doorgaans taai vlees genietbaar te maken. Huisvrouwen die een waardeloos slecht stuk vlees krijgen toebedeeld bij slechte slagers die dat door een malser halen met allemaal naalden om dat te bereiken of die het vlees met hamers en punten mishandelen om het mals te maken die bedanken de slager er ook nog voor! Zo ver staat de consument inmiddels af van wat kwaliteit van vlees is en hoe je het moet behandelen. Niet best! Dat geldt ook voor marineren: die methode is niet verkeerd en kan een mooi smaakeffect geven maar in de basis is het impregneren van vlees met azijn of wijn bedoeld om het meestal taai vlees van een stuk wild genietbaar te maken. De haas die ik je stuur , (als je een beroep moet doen op mijn aanbod), zal pas geschoten zijn, en na controle van het binnenwerk via een buiksnede, en accoord bevinding van de organen en inhoudsconditie door het schot, VERS, zij het lekvrij met een pampertje ervoor ,op de post gaan. Er moet inderdaad wel achter het middenrif nog genoeg bloed inzitten voor de hazenpeper dus dat komt wel goed. Overigens is het uithangen van wild tot er een lichte vorm van adelijkheid (of te wel bederf!!) is opgetreden een paardenmiddel om vlees alsnog genietbaar te maken. Door de eerste fases van bederf en ontbinding toe te laten op het dier, wordt de celstructuur nog verder beschadigd, en dus meer "mals". Deze gewoonte noemen we adellijk maken , de fransozen maken er iets moois van met de kreet "Haut Goute" maar het is puur ontstaan omdat arme mensen alleen onbruikbare dieren van de adelijke jagende heren kregen, of alle , via stropen verkregen, vlees wel moesten verwerken.
Geen wonder dat veel mensen wild vies vinden wegens deze muffe smaak ervan.
Nee hoor mijn haas, die zal vers zijn. hoogstens enkele uren na zijn sneuvelen gaat ie dan op de post. Ik schat in dat de haas maar twee tot drie dagen onderweg zal zijn en in december is het gemiddeld (nog niet!) warmer dan die 6 graden.
Voor de lezers: deze wetenswaardigheden mogen best verspreid worden om een betere kijk op voedsel en vooral wild te verkrijgen dan het onjuiste plaatje van TV en Films hierover.
Het is FOODLOG hier toch :-)

Hans Pollemans
  • #4
  • 21 nov '19
  • 11:59

#3 Peter, mooi aanbod. En een dagje langer onderweg van de kerstdrukte schaadt het niet. Mits niet in de warmte (*).
Ik heb stille hoop, het is nog altijd gelukt, dat voor Kerst de volgende procedure uitgevoerd zal worden...
Een haas slachten behoort tot de verdwijnende ambachten...

Overigens is het vanaf 1 januari bij ons weer eerst gewicht kwijt raken....

(*) Nam een van een vriend (fonetisch) 'luubesiel' mee uit Bergen (Noorwegen); hing meer dan een maand gewoon onder een afdak nabij het water in een fjord in de wind. Heerlijk met onderkoelde aquavit ! Totaal geen bederf.
Pakte het goed geisoleerd in en vloog terug, en maakte thuis het pak open. De gedroogde haringen liepen zowat op eigen kracht van de aanrecht. Maden, honderden...

Peter van Kempen
Peter van Kempen gepensioneerd contract manager, nu fauna beheer adviseur
  • #3
  • 19 nov '19
  • 14:18

#1 Zucht..... heb ook dit artikeltje van je link weer tot me genomen.

Hoe is het toch mogelijk, dat we dit soort prietpraat zoveel ruimte toekennen in een krant?

De beste man vergat nog een kul verhaal, wat te pas en te onpas over predatoren als vossen en kraaien te berde wordt gebracht:
"Ze krijgen bij gebrek aan eten vanzelf minder jongen", dus beheren door afschot hoefnie......... Deze onzin en die in dat artikel is een slimme halve waarheid, verdraaid voor eigen toepassing , e tegenwoordig strijk en zet in verslaggeving van allang niet meer deskundige pers:
Dit regulatie principe voor predatoren geldt namelijk alleen voor gespecialiseerde predatoren zoals een uil of toren valk, die vooral muizen eet. Daar gaat het op, zoals we allemaal zien aan de heugelijke toename van velduilen bij huidige muizen populatie toenames. Tegenover mijn huis zijn er al 4 (!!!) nesten met wel 4-5 jonge torenvalkjes groot geworden, en ze komen nu in groepen voor, zoals bij kraaien , en dat zegt wel wat want is "normaal gesproken"niet zo!
Maar een Vos ( zie "patatvos") en een Kraai en Meeuw ( zie vuilnisbelt) , dat zijn vooral voedsel opportunisten, die alles vreten wat ze voor de bek krijgen.
Met droge ogen beweren, dat het tal jongen dan "vanzelf" afneemt en ander beheer overbodig maakt, is niets meer dan gewoon bewuste en kwaadaardige misleiding, bedacht en afkomstig uit kringen van de Partij vd Dieren, Kritisch Fauna beheer, en hun meelopers als TBO's en onwetende, napratende politici , beleidsambtenaren en burgers.
Vossen kennen overigens ook geen rem wegens overpopulatie zoals hier ten onrechte gesuggereerd wordt, zij migreren dan gewoon naar elders, als het moet de bewoonde wereld, waar ze voorkomen onder huizen en infrastructuur en leven van de vuilnisbakken en voer dat, wederom onwetende, burgers hen verstrekken omdat het zulke prachtige dieren zijn.

PS als je Kerst haas daadwerkelijk in het gedrag komt , stuur me dan je adres apart toe dan zorg ik ervoor dat je er een in het vel krijgt, gewoon, omdat ik het waardeer dat je je eigen Haas kunt schoonmaken en denkelijk ook wel goed kunt toebereiden.
Ik ben zuinig op m' n hazen maar voor zo een doel kan ik er best een missen. Wordt dan wel een nieuwjaarshaas want ik doe de ronde altijd zo kort mogelijk voor 31 december, waarna het einde jacht is .
Mvrgr
Peter

ej van Ginkel
ej van Ginkel Land- en tuinbouw
  • #2
  • 19 nov '19
  • 13:15

Het is pas echt ergerlijk dat de mensen die het hardst schreeuwen dat de jacht op vossen zinloos en gruwelijk is ook de mensen zijn die het hardst roepen dat de boeren de weidevogels uitroeien.
Naast de toename van de vos en andere predatoren zoals das boommarter en roofvogels is ook het injecteren van de mest niet bevorderlijk voor de weide vogels zowel mechanisch als voor de beschikbaarheid van de wormen.

https://www.programmalumbricus.nl/nieuws/nieuwsberichten/interview-jeroen/

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.