Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog
7
Fotocredits: 'Wild zwijn', de Sysselt, Anoushka Anand voor FL Media

FlashNatuur pakt zwijnenoverschot aan

Nee, natuurlijk doet de natuur dat niet bewust. Maar het is een feit dat na 8 jaren met veel eikels en beukennootjes, de opbrengst aan 'bosvruchten' op de Veluwe dit jaar veel lager uitvalt. Naar verwachting zal, als gevolg van het koude en natte voorjaar en zomer, er hooguit 1,6 miljoen kilo eikels en beukennootjes beschikbaar zijn. Twee derde minder dan de 4,7 miljoen kilo van de afgelopen jaren. En dat terwijl de zwijnenstand op de Veluwe ongekend hoog is en jagers de komende maanden 9.000 zwijnen zouden moeten afschieten om op het streefgetal van 1.350 zwijnen uit te komen. Ecologisch gezien is de te verwachten sterke reductie een goede ontwikkeling. Dat hoort bij de natuur. Mogelijk gaat de inmiddels op de Veluwe gevestigde wolf mager varken eten. Niemand weet wat de nieuwe introducé gaat doen.

Nature Today - Nature Today | Na acht voedselrijke jaren, nu periode met voedselgebrek voor zwijnen, 6 okt 2021
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Eric-Jan Hoogendijk
 • #7
 • 12 okt '21
 • 22:53

Wolven houden een populatie niet alleen in toom door dieren te doden. De wolven zijn minstens zo belangrijk door verstoring van de rustgebieden, waar de mensen juist worden geweerd vanwege die verstoring.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
 • #6
 • 7 okt '21
 • 23:40

Een lezer laat ons per mail weten: "Nou vergeet dat maar . Deze dieren zullen zich tegoed gaan doen aan alles wat in de tuinen van de omwonenden staat.
Dat ze zullen worden gegrepen door de heiligverklaarde wolf is een groene droom. Er is geen wolf bestand tegen een zwijn!!
Droom maar lekker door."

Ik denk ook dat wolven niet tegen wilde varkens op kunnen.

Erik van Dam
Erik van Dam Humane gezondheid
 • #5
 • 7 okt '21
 • 17:32

#4 Wild zwijn doet een paar tientjes per kilo.

Marcel Vossestein
Marcel Vossestein ecologische ontwikkelingen
 • #4
 • 7 okt '21
 • 13:19

Kern van de problematiek is het jaarlijks onder het langjarig gemiddelde van zo'n 3.800 wilde zwijnen brengen. Naar mate het aantal daar verder onder ligt des te groter is de daarop volgende aanwas.

Op sites van jagers is dit terug te vinden als de theorie van de Maximum Sustainable Yield:

>> Volgens de theorie van de Maximum Sustainable Yield moet je doorgaan met afschot totdat je 50% van de populatiegrootte, die de ecologische draagkracht toelaat, hebt bereikt Je moet zelfs door de 50% heen en het dan met volle Inzet stabiel zien te houden. Realiseer je twee jaar daarna je afschot niet dan zul je aan de tellingen merken dat de populatie weer extreem is toegenomen. <<

Juist door aantallen ver onder het gemiddelde neemt de aanwas extreem toe.

Bij een langjarig onderzoek in de jaren tachtig bleek de aanwas via hogere dichtheden terug te kunnen lopen tot 1,3 big per zeug. Tot 2007 lag de gemiddelde aanwas bij de toen matige exploitatiejacht op 2,2 big per zeug.
Met de hightech - nachtzichtapparatuur + met infrarood aanlichten - nachtjacht benadrukte men ook een streven naar maximaal 830 wilde zwijnen op de Veluwe. In de praktijk bleken aantallen tussen de 2.000 en 2.500 haalbaar.
De nachtjacht bleek uiterst lucratief. Na het door staatssecretaris Bleker gepropageerde aanbesteden van de jachtrechten verdrievoudigden de jachtrechten van zo'n 20 euro per hectare tot zo'n 60. Het geheel werd extra gepropageerd door het buitensporig besparen op de subsidies aan de natuureigenaren.
Per geschoten dier blijkt de jager momenteel per geschoten dier - van klein tot groot - gemiddeld zo'n 800 euro te betalen aan jachtrechten terwijl de opbrengst gemiddeld amper een paar tientjes zal bedragen.

Bepalend voor het drama in de Oostvaardersplassen bleek de afwezigheid van predatoren. Die houden met hun aanwezigheid en gedrag steeds zo'n zesde van het gebied vrij van grazers. Daarmee vermindert het gemiddeld aantal grazers ook met een zesde.
Het rampjaar in de Oostvaardersplassen 2018 volgde op weerkundig milde jaren vanaf 2014. De surplus aan grazers gingen het langjarig gemiddelde van zo'n 3.100 ver te boven. Herfst 2017 moeten er bijna 6.000 grazers zijn geweest, die toen ook nog moesten opvetten voor de winter. Fataal werd het toen de uitgemergelde grazers voorjaar 2018 ook nog een felle koude periode moesten doorstaan.

Marco Maas
Marco Maas Land- en tuinbouwtechnologie
 • #3
 • 7 okt '21
 • 10:03

Maak je maar niet druk, die zwijnen gaan niet dood van de honger. Wroeten wel wat extra grasland en wegbermen om op zoek naar pieren en jagers maken lokplekken met mais.

Overigens gaan de dieren in geval van minder voedsel niet meteen dood van de honger maar er komen er minder omdat de resultaten van voorplanting minder worden (te magere zeug word minder snel bronstig en te magere jonge dieren worden later geslachtsrijp en het aantal biggen per worp daalt).

Als ik een factuur kon indienen voor de tijd die ik heb moeten besteden aan stroomdraden spannen om de zwijnen te weren dan zou dat een enorme 13de maand, vakantie-toeslag en kersbonus bij elkaar zijn. Zwijnengaas is overigens ook 40% duurder geworden in 3 maanden tijd, of het geld minder waard?.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.