10
Fotocredits: Christianne van der Wal, Martin Beekman/Rijksoverheid

FlashNatuur- of parkinclusief Nederland?

Nederland wordt natuurinclusiever. Dat belooft minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof de Tweede Kamer. Ze definieert het begrip als volgt 'we gaan de natuur betrekken bij alles wat we doen: bij de voedselproductie, de woningbouw en de infrastructuur.' Het is een boeiende uitspraak. Nederland is een zeer intensief bewoond, gebruikt en bewerkt land. Als we dan over natuurinclusief praten, kunnen we dan niet correcter zeggen dat we van Nederland een mooie wilde tuin tussen de bebouwing en wegen proberen te maken. Als we die zo aanleggen dat die niet al te stikstofgevoelig is (omdat ook forse reducties waarschijnlijk onvoldoende bijven voor echte natuur), hebben we een double whammy in onze prachtige toekomstige parkstad aan de zee.

Nieuwe Oogst - Minister Van der Wal maakt Nederland natuurinclusief, 12 feb 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #10
  • 13 feb '22
  • 20:40

"we gaan de natuur betrekken bij alles wat we doen", zou dat vanuit Frankrijk zijn komen overwaaien?
Daar is de strategie om de ecologische aspecten overal in mee te wegen. Maar van de gevestigde orde kun je dat niet meer verwachten. Daarom worden er op de scholen en opleidingen de ecologische vakken al ingevoerd voor de later af te leveren wetenschappers en politici.

Harry van den Burg
Harry van den Burg Land- en tuinbouw
  • #9
  • 13 feb '22
  • 19:20

"we gaan de natuur betrekken bij alles wat we doen". Een boeiende uitspraak?? Hol getoeter voor de tribune, typisch politician-speak.

Harry van den Burg
Harry van den Burg Land- en tuinbouw
  • #8
  • 13 feb '22
  • 19:17

Willem #7, is dat echt waar? Heb je daar een link voor? Literatuurverwijzing mag ook...

En glyphosate en studenten tegen de Amerikaanse vogelkers, daar wordt ik bijna weemoedig van: ik hoor het onze nuldejaars nog zingen: "Oh Prunus, oh don't you come back no more no more no more ..." (wijs van "hit the road, Jack"). Was dat niet in jouw jaar Henk Flipsen ?

willem van aaken
willem van aaken Land- en tuinbouw
  • #7
  • 13 feb '22
  • 18:36

Voor natuur in de randstad hoef je bij mij ook niet meer aan te komen als bij een beetje veel wind de vliegtuigen massaal kerosine mogen droppen in de duinen en aan de kust.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #6
  • 13 feb '22
  • 15:39

Verkeerde bomen in Nederland, vuile lucht en verzuring.
Veel van de 'goede' bomen en andere planten gedijen niet goed meer in onze vervuilde lucht en verzuurde bodem. Gemeentes kiezen daarom ook wel voor andere bomen die hier beter tegen bestand zijn. Om terug te gaan naar de oorspronkelijke begroeiing moeten lucht- en bodemkwaliteit eerst weer op orde zijn. Tuinieren kan daarbij helpen en lijkt noodzakelijk voor een reddingsplan.

Zie ook 'Om te huilen zo erg', het nijpende kalktekort in de Nederlandse natuur. En De linde terug in het bos (pdf, 4 pages): 'Tijdens deze veldwerkdag is in de bossen bij kasteel Doorwerth gekeken naar de strooisellaag van verschillende bostypen. Aanplant van lindes in een eikenbeukenbos op een relatief arme bodem geeft een zichtbare verbetering van de strooisellaag. De verzuring die in bossen plaatsvindt kan op deze manier plaatselijk worden bestreden. De aanplant van linde en andere boomsoorten met goed verterend strooisel kan dus een bijdrage leveren aan het oplossen van het verzuringsprobleem. Daarbij leidt de verbeterde strooiselkwaliteit tot een verhoging van biodiversiteit en bloemenpracht in het voorjaar.'

Hier op FL Culinair ontdekt: de linde, een uiteenzetting van Fransjan de Waard, beginnend met 'Goh, linde culinair ontdekt? 't Dekt anders nog maar weinig lading, want álles aan de linde is eetbaar. En dat betekent vooral: het blad.' Maar lees vooral de reactie m.b.t. de linde zoals deze, #66, als kalkverbeteraar op kalkarme gronden.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.