1
Fotocredits: 'Evening fun', pigsels

FlashNaltrexon laat je zin in drank verdwijnen

Alcoholrichtlijnen worden wereldwijd steeds verder verscherpt omdat zelfs beperkt drankgebruik inmiddels als slecht voor de gezondheid geldt.

Recent nog waarschuwden de Canadezen dat elk genuttigd glas al een negatief effect heeft.

Het Nederlandse Voedingscentrum adviseert geen alcohol te drinken en in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag.

Drinken we er minder om?

Zeker niet iedereen. Sterker nog, bingedrinken is onder jeugd inmiddels een wijdverspreide gewoonte die kennelijk als ongevaarlijk wordt ervaren.

Minderen is niet voor iedereen even makkelijk omdat het verlangen naar nog een drankje is vaak te groot is om te weerstaan.

Amerikaanse wetenschappers hebben iets gevonden om dat verlangen te beteugelen. Ze ontdekten dat het medicijn naltrexon - dat al gebruikt wordt als hulpmiddel bij alcoholverslaving - ook op korte termijn gunstig kan zijn voor bingedrinkers. Naltrexon blokkeert de euforie van bedwelming. Neem je de pil een uur in voordat je gaat drinken, dan helpt het je verlangen naar nog een glas om zeep.

Iedereen aan de naltrexon dan maar? Het is niet dé oplossing, erkennen experts. Maar het zou bijvoorbeeld wel ernstige vormen van alcoholstoornissen kunnen voorkomen. Ze zien vooral een enorm kennisgat onder artsen en andere behandelaars zodat goedgekeurde medicijnen die ernstige dranklust beperken buiten bereik blijven voor mensen die van de alcohol af willen maar dat niet alleen met wilskracht kunnen.

New York Times - Binge Drinking May Be Curbed With a Pill, 19 feb 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Jan Peter van Doorn
Jan Peter van Doorn Marketing en reclame
  • #1
  • 21 feb '23
  • 14:08

Misschien beter één pil voor wilskracht maken.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.