FlashNachtelijke olijvenoogst dodelijk voor vogels

's Nachts is het kouder. Als olijven bij kou geoogst worden, zou meer van het aroma in de vruchten bewaard blijven. Daarom wordt in landen rond de Middellandse Zee ook vaak 's nachts geoogst. En daarbij komen grote aantallen vogels om die in de olijfbomen overnachten. Andalusië in Spanje stopt daarom met nachtelijk oogsten. Meer gebieden en landen volgen, maar nog niet allemaal.

Nature - Stop harvesting olives at night ? it kills millions of songbirds, 10 mei 2019
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Wouter v.d. Weijden
Wouter v.d. Weijden Strategie duurzame landbouw
  • #1
  • 13 mei '19
  • 11:10

Eén van de vermoedelijke slachtoffers is de dwergooruil, die in oude olijbomen broedt en waar ik ooit onderzoek aan heb gedaan. Maar oude olijfbomen zijn vrees ik al in de minderheid, als ik mag afgaan op mijn eigen indrukken in Andalusië. Ze maken plaats voor lage bomen in strakke rijen op kale grond.

Oljjfbomen worden bovendien geteisterd door een invasieve exoot, de bacterie Xylella fastdiosa.

Daarmee dreigt een karakteristiek mediterraan landschap, zo prachtig geschilderd door Van Gogh, te verdwijnen. En dan zijn er nog mensen die "politiek correct" verkondigen dat we niet zo moeilijk moeten doen over exoten.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.