3
Fotocredits: 'Miso ramen', Alper Çuğun, Flickr

FlashNa stokjes nu ook schokjes tegen zout

Japanners eten gemiddeld twee keer zo zout als de WHO-richtlijnen aanbevelen. Dat is schadelijk voor hun gezondheid en daarom brengt het Japanse drankenconcern Kirin een nieuwe innovatie op de markt: 'elektrisch zout'. Na de geëlektrificeerde eetstokjes komt er nu ook een geëlektrificeerde kom en lepel om Japanners te helpen minder zout te eten. Ze zijn in te stellen op 4 sterkteniveau's.

Met 'zeer zwakke elektriciteit', die de functie van ionen zoals natriumchloride en natriumglutamaat beïnvloedt, verandert de smaakperceptie. Het nieuwe eetgerei laat eten 1,5 keer zouter smaken dan het in werkelijkheid is. En dat helpt bij het verminderen van de zoutconsumptie, want 63% van degenen die natriumzoutarm willen of moeten eten vindt dat 'een uitdaging' en 80% is ronduit ontevreden over de smaak van hun natriumarme eten. Partner van Kirin in dit project is Orangepage, een bedrijf dat natriumarme maaltijden aanbiedt.

Met de innovatieve technologie kunnen - vanaf 2023 - ook Japanners die hun zoutinname moeten verminderen, hun favoriete - maar notoir zoute - ramen en misosoep blijven eten.

Nutrition Insight - Kirin electrifies spoon and bowl to enhance saltiness perception, 17 sep 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #3
  • 17 sep '22
  • 20:43

Waar bij ons vlees (of vis) veelal het hoofdbestanddeel van de maaltijd vormt, staan in de Japanse keuken groenten centraal. Daar eten ze grote hoeveelheden van, al te beginnen bij het ontbijt. Van vlees, vis, rijst of noodles nemen ze kleine hoeveelheden, ter aanvulling op de groenten (bij ons meestal andersom). Brood kennen Japanners niet, zuivel en suiker gebruiken ze nauwelijks (wij juist veel). Ook belangrijk: het Japanse menu bestaat overwegend uit verse, onbewerkte producten. Dit alles vanuit de gedachte dat je bent wat je eet (het Japanse principe ‘ishoku-dougen’). Dan kun je dus maar beter goede producten tot je nemen. Er staan ook veel gefermenteerde producten op het menu. Daarnaast geloven ze ook heilig in 80/20: eet tot je 80% vol zit (bij ons 120%). Dit wordt hara hachi bu genoemd.
Dan mag er toch wel een beetje meer (sporenelementenrijk zee-)zout bij? Ik vraag mij dus af op welk voedingspatroon de WHO hun zoutinname heeft gebaseerd.

Maar helaas, als ik Japanse toeristen bij ons zie, dan is het ineens veel bier en hamburgers, de nieuwe Japanner?

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #2
  • 17 sep '22
  • 18:20

Dat doen ze niet ze leven 6 jaar langer en met minder doktersbezoekjes.

james pott
james pott land- en tuinbouw
  • #1
  • 17 sep '22
  • 17:10

Vraag: leven Japanners zo veel ongezonder?
leven Japanners zo veel korter?
leven Japanners met zo veel meer metabole problemen?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.