FlashMuizen plagen vaker

Alvast ver voordat in 2023 volgens plan het gebruik van muizen- en rattengif verboden wordt in Nederland, waarschuwen deskundigen voor een enorme muizenplaag. Het lijkt of de muizen al aan die plaag begonnen zijn. Veel berichten in provinciale en landelijke media deze zomer over muizen. Ze plagen, na Friesland, nu vooral in de Achterhoek en zelfs de kleigronden in de Betuwe. Wat te doen? Nou, zet je land onder water.

Boerderij - Muis ondermijnt Betuwe en Achterhoek, 25 sep 2019
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #2
  • 26 sep '19
  • 16:19

#1, moet je die predatoren wel plek geven, om te nestelen en voor de rust, bijvoorbeeld Natura2000-gebieden. Vossen, hermelijn, das jagen toch ook op muizen?

Wouter v.d. Weijden
Wouter v.d. Weijden Strategie duurzame landbouw
  • #1
  • 26 sep '19
  • 11:12

Dit is al een heel oude methode, die recent uit nood weer wordt toegepast.

Minder diep ontwateren kan ook al helpen.

Een biologische methode: predatoren. Denk aan torenvalken, velduilen, buizerds, blauwe reigers, zilverreigers, ooievaars. Die duiken spontaan massaal op bij een muizenplaag, maar kunnen die toch niet echt onderdrukken. Wel zijn ze een prima natuurlijk "sensor" voor early warning. Vooral niet uitroeien via muizengif.
Maar elk voordeel heb z'n nadeel: het risico bestaat dat ze zich een jaar later, als de muizen weer schaars zijn, op jonge weidevogels storten.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.