Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog
2
Fotocredits: 'Aedes aegypti', via Pexels

FlashMuggenvrij eiland, nog 40.000 te gaan

De Nederlandse medisch entomoloog Bart Knols is erin geslaagd het eiland Kunfunadhoo (Malediven) muggenvrij te maken. Op het 50 hectare grote eiland is een luxe resort gevestigd van de Soneva-groep. Tot vorig jaar werd je er zelfs als luxetoerist, lekgeprikt door de muggen. Spuiten hielp niet meer en pakte averechts uit voor de biodiversiteit. Knols spuit niet. Hij vangt de muggen met vallen die met melkzuur mensenzweet nabootsen en met suikerwater met gist de menselijke uitademing. De eerste maand ving Knols 114.000 muggen, ruim 6.000 per dag. Inmiddels nog maar 495. Knols muggenvallen leveren bovendien een interessant bijproduct op: van de alcohol uit het vergiste suikerwater wordt desinfecterende handgel gemaakt. Handig in coronatijden. Nog maar één eiland muggenvrij. Dat betekent nog zo'n 40.000 bewoonde eilanden te gaan. Knols verkneukelt zich.

Topics - In dit paradijs zijn bijna geen muggen meer! Nederlander zorgt voor absolute wereldprimeur | Topics, 20 mei 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, . . .
  • #2
  • 21 mei '21
  • 8:55

Knollen voor citroenen dus.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #1
  • 21 mei '21
  • 7:38

Spuiten is averechts voor biodiversiteit. Oké. Maar als je muggen massaal gaat weg vangen dan toch ook? Als Knols met zijn vallen de muggen weg vangt, hebben vleermuizen, die veel muggen vangen, veel minder te eten. Slecht voor vleermuizen. De muggenpopulatie stort dan ook in. Maar ja, als vleermuizen enge ziektes overbrengen (Corona), dan is dat misschien weer wel goed. Trouwens, spinnen hebben dan ook geen muggen meer in hun webjes-----> minder spinnen ----> minder vogels, want die eten spinnen. Minder vogels---> ontstaan van plaaginsecten ----> aantasting flora.
En daarbij ook nog dit: als Knols die muggen weg vangt, dan gaat het luxe-resort van de _Soneva-groep gouden tijden tegemoet. Veel geld = veel CO2 = slecht voor klimaat =slecht voor biodiversiteit. En mensen zelf zijn erg slecht voor biodiversiteit.
Biodiversiteit en Knols die zich verkneukelt?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.