11
Fotocredits: 'Zwaarlijvigheid', taniadimas

FlashMorbide obesitas is niet woke

Homo's zijn geen homo's meer maar 'mannen die seks hebben met mannen'. Dat is inmiddels de gebruikelijke terminologie in de media. Nieuwe woke woorden dringen op allerlei gebied de taal binnen, ook op het gebied van voeding en gezondheid. Woke onderzoekers schrijven in een bekend obesitastijdschrift dat ‘morbide obees’ een stigmatiserende en beledigende term is. Ernstige obesitas zou een minder beladen vervanging kunnen zijn. Volgens critici is dit raar omdat morbide obesitas een klinische term is. De aandoening heet zo omdat een BMI van meer dan 35 geassocieerd is met een grotere kans om vroegtijdig te overlijden.

Een niet geslaagd dieet noemen we wat de onderzoekers betreft geen ‘mislukking’ meer, maar ‘niet effectief gewichtsverlies’ of ‘secundaire gewichtstoename’. De onderzoekers vroegen mensen met overgewicht hoe zij hierover denken. Zij benadrukten dat het woord ‘mislukking’ een persoonlijke verantwoordelijkheid voor een gebrek aan gewichtsverlies impliceert. Dat zou suggereren dat een gebrek aan wilskracht of zelfcontrole het probleem is. Terwijl energie-inname ook niet alles zegt over hoe dik je wordt.

Daily Mail - Woke researchers call for term 'morbidly' obese to be banned, 9 jun 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Vera van Lieshout
Vera van Lieshout kritische consument
  • #11
  • 13 jun '22
  • 8:48

Otto #9 , even de termen uit elkaar houden: staat = niet overheid = niet maatschappij.
De overheid reageert op geluiden uit de maatschappij en als 'woke' de overhand krijgt, heeft dat zijn weerslag op minstens de openbare gedragscode ('politiek correct') en daarna op wet- en regelgeving. In die fase is een ontwikkeling richting totalitaire staat niet uitgesloten.

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #10
  • 12 jun '22
  • 17:43

If it ain’t broke don’t fix it.

Tot persistit.

Otto Rood
Otto Rood geïnteresseerde leek
  • #9
  • 12 jun '22
  • 17:25

Vera #7 Wordt woke dan door de overheid bedacht, en niet door de maatschappij? Creëert de overheid uitsluitende gemeenschappen?

Ja, taal kan zeker verhullend zijn. Daar maakt iedereen al sinds het begin der taal gebruik van. Om aardiger gevonden te worden, om beleefd te zijn, om onderwerpen dood te zwijgen, om spullen te verkopen, etc. Een romantisch avondje met je partner hebben, is heel verhullend. Zeg maar gewoon dat je lekker genoten hebt van een goeie neukpartij als je gevraagd wordt wat je gisteravond gedaan hebt, of zeg je dat liever niet?

Wij zijn altijd de goeden in boeken, film, kranten, de anderen de slechten. Je hebt terroristen en vrijheidsstrijders, kunnen dezelfde mensen zijn, bekeken uit een andere hoek.

Morbide obesitas, klopt op zich. Kan wel lang duren, dat morbide. Mijn moeder is al 20 jaar morbide obees maar al flink in de 80. Misschien omdopen naar 'mogelijk morbide'? In dat opzicht, te hard rijden of flink zuipen is ook morbide, je kansen om eerder dood te gaan stijgen flink. Maar ja, we noemen het anders.

Neger betekent zwart, klopt best aardig. Geestelijke gehandicapt, geen woord aan gelogen, en mongool zou ook kunnen want ze lijken nu eenmaal op mensen uit Mongolië. Een takelwagen bemand door een vrouw klopt dan weer niet, want het is geen man, zou dan bevrouwt of bemenst moeten zijn toch?

Mislukking an sich kan neutraal zijn. Ik kan zeggen dat mijn leven vol mislukkingen zit, of zeggen dat ik een hoop geleerd heb hoe het beter kan. Kan allebei exact hetzelfde betekenen maar bij die eerste is meer kans op depressie ;)

Taal veranderd (helaas ;) ), het is ook een spel waar je flink mee kan spelen. Ik ben nog niet overtuigd dat de overheid woke inzet om totalitair te worden. We hebben vanwege individualisering en verwenning gewoon langere tenen gekregen, icm rechtzetten van decennia/eeuwen aan onrecht. Omdat we eindelijk eens niet om de paar jaar in een dikke oorlog/hongersnood zitten waarbij overleven belangrijker is dan iets kleins als vrouwenrechten of slavernij.

Vera van Lieshout
Vera van Lieshout kritische consument
  • #8
  • 12 jun '22
  • 13:55

Ben overigens benieuwd of #2 Theo J. zich kan vinden in mijn reactie.

Vera van Lieshout
Vera van Lieshout kritische consument
  • #7
  • 12 jun '22
  • 13:45

Ja Otto, 'woke' taal is beperkt (andere woorden worden in de ban gedaan) en beperkend. Beperkend omdat achterliggende normen en waarden (en frustraties) andere normen en waarden uitsluiten. We willen toch zo graag inclusief zijn? Deze houding van ''woke'' gemeenschappen is dat niet.
Deze manier van taal inzetten voor eigenbelang neigt naar censuur en dat is het begin en een kenmerkend aspect van totalitaire regimes. Daarbij is wat je ''positief'' noemt, ook maar al te vaak verhullend. Recente voorbeeld: Poetin met zijn ''speciale operatie'' in plaats van ''oorlog'', om alvast de handen te wassen in onschuld en het Russische volk een rad voor het oog te draaien. Alleen al het uitspreken van het woord ''oorlog'' is genoeg om in een strafkamp te belanden.

Voorbeeld uit dit item: de term ''morbide'' zegt precies wat het moet zeggen, nl. dat die vorm van obesitas tot de dood kan leiden. Het is een ziekte. Niet minder en niet meer.

Nog een voorbeeld: ''mislukt dieet''. Het woord ''mislukt'' zegt niets over ''schuld'' of ''oorzaak'' van die mislukking. Het is een neutraal en efficiënt kort woord om aan te geven dat het gevolgde dieet niet tot het gewenste/verwachte resultaat heeft geleid. Dat kan net zo goed liggen aan de aard van dat dieet als aan factoren in de omgeving als aan inzet van de diëter. Omgekeerd: als de ''schuld'' bij de diëter ligt, is dat alleen het geval wanneer het dieet niet of onvoldoende is gevolgd en in feite is er dan geen sprake geweest van ''een dieet volgen''.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.