0
Fotocredits: La Trappe Quadrupel, Bernd Rostad

Flash VoedselketenMonniken La Trappe doen alles voor duurzaam

De monniken van abdij Koningshoeven bij Tilburg zijn de eigenaar van biermerk La Trappe. Ze zijn in de greep van duurzaamheid en willen ook hun bier zo duurzaam mogelijk maken. De productie van het trappistenbier hebben ze uitbesteed aan bierbrouwer Royal Swinkels, bekend van het merk Bavaria. Het bier wordt natuurlijk nog altijd in de abdij gemaakt (door personeel van Swinkels), anders mag het geen trappistenbier heten.

De drang naar duurzaamheid onder de geestelijken is zo groot, dat ze alles duurzaam willen. Reizen doen ze alleen nog met het openbaar vervoer. De afvalverwerking in de abdij gebeurt circulair en de daken zijn belegd met zonnepanelen.

“Voor ons blijft het leidend dat wij de wereld schoner willen achterlaten dan we hem hebben aangetroffen”, vertelt abt Isaac Majoor aan het Financieele Dagblad. “Nu de keerzijde van onze welvaart steeds duidelijker wordt - klimaatverandering, vervuiling, mensenrechtenschendingen -, moeten bedrijven en bestuurders zichzelf de vraag stellen: Onderneem je om geld te verdienen of om de wereld een stukje mooier te maken?”

Vanuit dat levensgevoel bracht La Trappe het eerste biologische trappistenbier ter wereld op de markt. Swinkels was in eerste instantie minder enthousiast vertelt de abt, omdat biologisch duurder is en de winst remt. Maar als het aan Majoor ligt brengt de abdij vanaf nu alleen nog maar biologische producten op de markt omdat de monniken dat bij hun duurzaamheidsopvatting vinden passen. Wat minder winst past daar bij. Als iets duurder wordt, kun je er bovendien minder van gebruiken als je er echt van geniet. Ook dat is duurzaam.

De monniken willen nog verder. Ze hebben een experimentele waterzuivering opgezet om het afvalwater van de abdij en de brouwerij schoner te maken. Belangrijk, want het brouwen van 1 liter bier kost 7 liter vervuild water.

Het Financieele Dagblad - Duurzaam én winstgevend bierbrouwen is monnikenwerk, 23 jun 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.