10
Fotocredits: 'Albert Heijn', wikimedia.org

Flash Dagelijkse KostMogelijk lege schappen bij Albert Heijn

Gisteravond zondag 23 april begonnen de werknemers van Albert Heijns distributiecentrum in Geldermalsen met staken. Dat deden ze om elf uur in de avond. Ook in Zaandam en Pijnacker werd gestaakt. Maandagochtend 24 april, vanmorgen, staken ook de vaste medewerkers in onder meer Zwolle en Tilburg. In Zaandam staken de werknemers tot en met dinsdagmiddag half vier, meldt de FNV. Volgens de Volkskrant wordt in alle distributiecentra gestaakt. De stakingen kunnen leiden tot lege schappen in een aantal winkels.

De stakers in de distributiecentra willen meer loon. Albert Heijn biedt 6% meer salaris in april 2023, en 2% extra per januari 2024. De vakbond vindt dat de medewerkers recht hebben op 14,3% en wil daarbij ook nog eens €100 bruto per maand erbij. De lonen zouden voortaan moeten meestijgen met de prijzen in de winkels.

Dat zou de medewerkers een mooie deal opleveren omdat de voedselinflatie die de prijzen in de winkels kenmerkt hoger ligt dan de algemene inflatie. Die was in maart gedaald tot 4,4%, terwijl de voedselinflatie nog steeds op 15% ligt.

de Volkskrant - Vanaf zondagavond stakingen in distributiecentra Albert Heijn, mogelijk lege schappen, 24 apr 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Gert van der Hoek
  • #10
  • 9 mei '23
  • 19:46

"Loon-prijsspiraal"is wat mij betreft een eenzijdig en politiek gekleurd begrip. Als je de goede sommetjes wilt maken, dan svp alle relevante zaken meenemen.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #9
  • 9 mei '23
  • 19:37

Gert, maar - gecorrigeerd voor inflatie en volume - zijn de winsten in de detailhandel dan ook gestegen?

Ik heb het niet over fabrikanten of non-food, maar over food retail.

Gert van der Hoek
  • #8
  • 9 mei '23
  • 19:19

Het begrip "loon-prijsspiraal" is nogal politiek gekleurd. Het laat de (zeer sterk gestegen) winsten en aandeelhouderswaarde buiten beschouwing. Bovendien wordt het aandeel van de lonen in het totale inkomen steeds lager. Die spiraal is kletskoek wat mij betreft.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #7
  • 9 mei '23
  • 19:02

Er is toch een deal: 10% meer.

Het AD beschreef eerder de schade die sinds dit bericht is ontstaan: weglopende klanten en €45 miljoen gederfde omzet.

De loonsverhoging is tegen de zin van De Nederlandse Bank die er het begin van een loonprijsspiraal in ziet. Maar de bonden hakten door en sloegen een te groot gat in de omzet.

Op de Volkskrant zijn kritieken te horen op het standpunt van DNB-directievoorzitter Klaas Knot. In westerse economieën pleiten centrale bankiers voor renteverhoging om de kooplust van mensen te beteugelen en zich te laten aanpassen aan de situatie. Consumenten willen daar nog niet aan.

Fréderique Pruim
Fréderique Pruim Redactie Foodlog
  • #6
  • 4 mei '23
  • 8:53

Vakbonden hebben een voorstel voor 10% loonsverhoging van Albert Heijn afgewezen, bericht de Volkskrant. Het voorstel voor een directe loonsverhoging van 10% per 22 mei deed Albert Heijn op maandag 1 mei aan de vakbonden FNV en CNV. De vakbonden weigerden eerder ook al een voorstel voor 8% loonsverhoging.

Albert Heijn zegt “enorm verbaasd” te zijn "dat de vakbonden hier niet op in willen gaan en niet terug aan tafel willen komen na herhaaldelijke oproepen."

De reden dat de vakbonden het voorstel hebben afgewezen is de in #4 genoemde zondagstoeslag. De verlaging van de zondagstoeslag voor nieuwe werknemers bleef namelijk onveranderd in het voorstel van Albert Heijn. Zolang Albert Heijn de verlaging van de zondagstoeslag niet herziet, willen de vakbonden het gesprek niet aangaan en zullen ze de stakingen voortzetten.

Albert Heijn benadrukt dat huidige collega's houden wat ze hebben, "de huidige toeslagmatrix blijft van toepassing". Maar dat geldt dus niet voor nieuwe medewerkers. Volgens FNV-bestuurder Levin Zühlke-van Hulzen zal de nieuwe urenmatrix die voor nieuwe werknemers zou gaan gelden (met een lagere zondagstoeslag) tot verdeeldheid leiden tussen medewerkers die al in dienst zijn en nieuwe medewerkers.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.