Volgens de nieuwste TikTok-trend doe je er verstandig aan geraspte kaas te wassen voor je deze gebruikt. Met wassen zou je schadelijke toevoegingen kunnen verwijderen en de kaas beter laten smelten.
In de kaas zitten ‘houtsnippers’, beweren de TikTokkers. Technisch gezien hebben ze daar geen ongelijk in. Aan de kaas wordt cellulose toegevoegd als anti-klontermiddel. Cellulose zit in de celwand van planten en wordt meestal gewonnen uit houtpulp. Maar dat wil niet zeggen dat die cellulose slecht is voor ons lichaam.
De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft cellulose beoordeeld als veilig (generally recognized as safe). Dat betekent dat er geen bewijs is dat het schadelijk is. Bovendien helpt cellulose de spijsvertering juist, zeggen tegenstanders van het kaaswassen.
Mensen kunnen cellulose niet verteren, omdat we de enzymen missen die nodig zijn om de vezels te breken. In de dikke darm trekt cellulose water aan, waardoor de ontlasting zachter wordt. Dat is belangrijk voor een vlotte en regelmatige stoelgang.
Je kan dus met een gerust hart ongewassen geraspte kaas eten. Of natuurlijk je kaas zelf raspen.
Daily Mail - Why some health experts say you should wash CHEESE before eating it,
9 sep 2024