5
Fotocredits: 'Modellen op catwalk', via MaxPixel

FlashMode in plaats van mest

Rijststro, bananenstengels en ander landbouwafval is binnenkort mogelijk terug te vinden in kleding. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de landbouw in Zuid- en Zuidoost-Azië genoeg bruikbare landbouwreststromen oplevert voor het op schaal produceren van natuurlijke vezels. Daarover jubelt nieuw onderzoek waar onder meer door Wageningen aan is gewerkt.
Wat gebeurt op dit moment nog met die vezels? Ze gaan meteen weer de grond in, als meststof. Of ze gaan eerst in het veevoer, om er vlees, eieren, melk én mest van te maken.

Let op onze woorden: mode gaat concurreren met mest en dus met wat er op je bord komt en wat dat kost. Als Aldi een vezel moet delen met G-Star Raw wordt die immers duurder.

WUR - Landbouwreststromen kunnen de toekomst van mode veranderen, volgens een nieuw rapport, 5 aug 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Harry van den Burg
Harry van den Burg Land- en tuinbouw
  • #5
  • 7 aug '21
  • 9:58

Dat is precies mijn vraag ook, Dick. Er wordt momenteel verschrikkelijk ingezet op "het gebruik van reststromen". Dat kan in de stad heel nuttig wezen, als het "rommel" betreft die anders echt wordt weggegooid. Maar in de landbouw is dat een heel ander liedje. Als boer moet je altijd al heel goed kijken voor je wat weg gooit. Het laatste beetje waarde wordt overal uitgehaald, tot aan de schroothoop toe. En zeker als er organische stof in zit. Dat is in de intensieve veehouderij een groot probleem natuurlijk, en de pagina's van Foodlog lopen daar ook van over. Maar dat is de uitzondering, niet de regel. Zodoende is de perceptie verschoven: boerderijen produceren afval, en als je daar wat nuttigs mee kunt doen is dat altijd goed. Maar je moet toch echt goed uitkijken voor je zoiets aan het grote publiek verkoopt als "goed voor de planeet".

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #4
  • 6 aug '21
  • 20:53

Harry, de bananenkas van Gert Kema staat tegenover ons kantoor (onderzoek naar manieren om de Cavendishbanaan zo te telen dat hij niet vatbaar is voor schimmelziekten). De eerste bananen hangen er inmiddels aan en de eerste fotoshoot is gedaan om van de vezels ondergoed te maken.

Leg me uit: hoe gaat dergelijk nuttig gebruik de plant voeden?

Harry van den Burg
Harry van den Burg Land- en tuinbouw
  • #3
  • 6 aug '21
  • 9:11

Meneer Gert Kema in Wageningen ben ik excuses schuldig. Hier staat waar hij zoal al gedaan heeft met bananevezels.

Harry van den Burg
Harry van den Burg Land- en tuinbouw
  • #2
  • 6 aug '21
  • 9:04

Er zijn overigens wel vezelbananen, die niet om de vrucht maar juist om de stam worden geteeld. Dat wordt nog op kleine schaal commercieel gedaan in Japan, maar die bananesoort schijnt nu ook verkrijgbaar te zijn als tuinplant. Misschien een nieuwe home industry: verbouw je eigen jurk?

Harry van den Burg
Harry van den Burg Land- en tuinbouw
  • #1
  • 6 aug '21
  • 8:53

Je kunt wel zien dat wat vroeger "Tropische plantenteelt" heette in Wageningen nu nog maar een schaduw van z'n vroegere zelf is. Bananenstammen (of -stengels) zijn nergens afval. Als de tros wordt gekapt, wordt alle andere materiaal gewoon in de boomgaard gelaten, om daar netjes op rijen gelegd te vergaan en voedsel voor de planten te leveren. Iedere stam geeft maar eens een tros, maar vanuit de klomp stammen schiet weer een volgende spruit op. Vaak blijft de oude stam zelfs staan, om de jonge scheuten te laten profiteren van het sap met nutrienten wat deels "terugzakt" in de klomp. Belangrijk, want bananen hebben een hoge kalium-behoefte, die deels wordt geleverd door de verrottende oude stam.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.