32
Fotocredits: Henk Staghouwer, Martijn Beekman, Rijksoverheid

FlashMinister Staghouwer geen duizend-dingen-doekje

Vanmorgen leek minister Henk Staghouwer de hoge verwachtingen die boeren hebben van zijn - in de eerste versie afgeschoten - 'perspectiefbrief' te willen temperen. Hij sprak in Apeldoorn voor de jonge boeren van inkoopcoöperatie Agrifirm.

Hij blijkt de naam perspectiefbrief te hebben doorgehaald. De tekst gaat vanaf vandaag door het leven als 'septemberbrief'. De minister vertelde dat er "ongelofelijk veel op m'n schouders wordt gelegd. En er wordt verwacht dat ik de toekomst van de agrarische sector ga redden. Dat ga ik natuurlijk niet."

De minister gaf aan dat hij slechts de mogelijkheden en onmogelijkheden gaat schetsen, maar dat boeren zelf hun toekomst financierbaar moeten maken in samenwerking met hun coöperaties, erfbetreders (bankiers, dierenartsen, kunstmest-, voer- en pesticidenverkopers), de verwerkers van hun producten en de winkeliers die de eindproducten verkopen die van bijvoorbeeld varkens, melk en suikerbieten worden gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan een ijsje van Mövenpick dat in Duitsland of Frankrijk wordt verkocht, een Monatoetje in Groningen of een Bratwurst in München en een kant-en-klaar warm balletje HOH-gehakt uit de automaat van een Febo in Amsterdam.

Staghouwer gaf aan geen duizend-dingen-doekje te willen zijn. De boer moet zelf aan het roer en hij wil die boer helpen met wetten in plaats van hem daarmee dwars te zitten. Wat dat betekent zal de septemberbrief hopelijk verder duidelijk maken. Naar verwachting komt die ruim voor Prinsjesdag naar buiten.

Gisteren kondigde stikstofgespreksleider Johan Remkes aan dat ook hij uitspraken gaat doen over perspectief voor boeren. Hij lijkt een markt te willen creëren voor landschapsonderhoud.

Boerenbusiness - Minister Staghouwer haalt 'perspectief' uit naam brief - Nieuws Agrifirm Jongerendag, 1 sep 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #32
  • 5 sep '22
  • 14:41

Inmiddels al weer meer uitstel voor de perspectief, pardon Septemberbrief, in ieder geval tot na de conclusies van Remkes.

Datums zijn kennelijk niet zo belangrijk, misschien word het wel 2035 wanneer die verschijnt

Jos Verstegen
Jos Verstegen Food- en agri-economie
  • #31
  • 5 sep '22
  • 14:02

Ik ben erg voor de insteek dat we als samenleving (na een grondige discussie over "wat willen we waar en hoe") via de overheid niveau's van dierenwelzijn, emissies, waterkwaliteit, ruimte voor natuur, etc. definiëren. En dat kan betekenen dat we bepaalde activiteiten niet meer of minder doen. Ik constateer tegelijkertijd dat we als agrosector al decennia in een uitdagende situatie zitten, met loeihoge grondprijzen en dure arbeid, en dat we er steeds in geslaagd zijn om een antwoord te vinden op de uitdagingen en daarmee zelfs een voorbeeld voor andere landen waren. Dus ja, grenzen aangeven, maar geef het ook de tijd en ruimte om er op in te spelen. En ga het niet, zoals nu in de stikstofdiscussie gebeurt, verder problematiseren met andere discussies waardoor de enige conclusie "we houden ermee op" nog over lijkt te blijven. Ik kan me eind jaren '80 de stukken nog herinneren dat de varkenssector niet anders kon dan halveren vanwege kopervergiftiging bij schapen. Voer werd aangepast en het was opgelost. Met fosfaat iets dergelijks. Stap-voor-stap de goede kant op werken is uiteindelijk voor iedereen (behalve mogelijk principiële veganisten) de beste insteek.

Coen Hubers
Coen Hubers Food- en agri-economie
  • #30
  • 4 sep '22
  • 11:00

#29 Krijn, ik snap uiteraard best dat al die getallen te onderbouwen zijn. Maar daartoe heeft het Ministerie toch een heel apparaat beschikbaar en hoeven wij het toch niet op zondagochtend te doen…

Krijn Poppe
Krijn Poppe Food- en agri-economie
  • #29
  • 4 sep '22
  • 10:53

Coen, ik vermoed dat die 24 miljard economisch aardig te onderbouwen is. In het verleden zijn wel eens de externe effecten van de landbouw berekend, o.a. door Roel Jongeneel (WEcR), mogelijk ook door PBL of RIVM. Er staat mij een bedrag van 2 miljard (op een inkomen van 10 miljard) bij, maar dat was mogelijk nog voor de stikstofdiscussie en de klimaattafel. Maar als het bruim 2 miljard is, praat je dus over een factor 10 richting die 24 miljard. Dat is een factor die zowel bij uitkoop (nertsen) als bij merger & acquisition deals niet heel raar is.

Jan Peter van Doorn
Jan Peter van Doorn Marketing en reclame
  • #28
  • 4 sep '22
  • 10:41

"Je hebt meer aan vooruit innoveren, hup naar CO2-neutraal"

Petra is daar wat uitgesprokener over, maar ook Krijn noemt het. Zouden ze, de politiek, er intrappen of toch eerst kiezen voor Krijn's tweede optie: minder dieren? De innovatie-lobby is tot nu toe (Lely Sphere) niet erg overtuigend.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.