1
Fotocredits: 'Wok of Dong', Ricardo Liberato

FlashMinister haalt Wokakkoord definitief door

Mensenhandel, uitbuiting, mensensmokkel en valse of vervalste koksboekjes. Dat zijn de misstanden die de Nederlandse Arbeidsinspectie aantrof bij een onderzoek naar mogelijk misbruik van de soepele regeling (het 'Wokakkoord') die sinds 2014 van kracht en in 2019 verlengd werd. Vanwege het grote personeelstekort en de specifieke vereisten, mochten restaurants met een Chinese, Indiase, Indonesische, Japanse, Koreaanse, Maleise, Thaise, Tibetaanse of Vietnamese keuken zoveel koks uit Azië invliegen als ze nodig hadden.

De koks kregen dan een werkvergunning voor 2 jaar, als er tenminste geen werkloze Nederlandse koks waren die de vacature zouden vervullen - en die waren er meestal niet.

De regeling werd, na publiciteit in verschillende media, vervroegd stopgezet omdat er sprake zou zijn van misbruik en uitbuiting. Dat klopt, bevestigt de Arbeidsinspectie die talloze misstanden vaststelde. En dus zal de regeling 'definitief niet herleven', schrijft minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, mede namens de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid.

Tweede Kamer - Wijziging van de Wet arbeid vreemdelingen in verband met het toekomstbestendig maken van de wetgeving op het terrein van arbeidsmigratie | Tweede Kamer der Staten-Generaal, 22 nov 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Cécile Janssen
Cécile Janssen Eindredacteur / eigenaar, Foodlog
  • #1
  • 9 aug '24
  • 12:55

"De koks zijn het dna van onze restaurants. Het ministerie haalt nu ons dna weg,” klinkt de noodkreet van de Aziatische restaurants in Het Parool. Sinds 1 juli zijn de extra ‘functie-eisen’ voor Aziatische koks, de laatste nog geldende uitzonderingen van het Wokakkoord, vervallen.

Niet te doen, vindt de branche. In Het Parool doen een aantal restauranteigenaren hun beklag. Ze halveerden hun menukaart, sloten verdiepingen van hun restaurants en gingen minder vaak open. Ze boden zelfs een petitie aan. “Allemaal zonder succes. Het is echt een probleem, want ik ben bang dat er over tien jaar zelfs geen Chinese restaurants meer zijn," zegt Aman Cheung, mede-eigenaar van het befaamde Nam Kee in Amsterdam.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.