3
Fotocredits: Rantsoen, Kevin via Pixabay

Flash GezondheidOpzienbarend: minder suiker maakt kinderen slimmer en gezonder

Een nieuw onderzoek wijst uit dat een beperkte suikerinname tijdens de eerste duizend dagen van een kind – vanaf de conceptie tot het tweede levensjaar – de kans op diabetes en hoge bloeddruk op latere leeftijd aanzienlijk verkleint. Het onderzoek, gepubliceerd in Science, gebruikte een 'real life' experiment dat tegenwoordig ondenkbaar zou zijn: de Britse suikerrantsoenering na de Tweede Wereldoorlog. Tot 1953 mochten Britten maximaal 40 gram suiker per dag consumeren. Na de opheffing van de rantsoenering verdubbelde de suikerconsumptie bijna direct.

Onderzoekers vergeleken de gezondheid van Britten die tijdens de suikerrantsoenering werden geboren met die van mensen geboren na 1953, toen suiker weer volop beschikbaar was. De ‘rantsoenbaby’s’ hadden 35% minder kans op diabetes en 20% minder kans op hoge bloeddruk op latere leeftijd. Ook kregen ze deze aandoeningen gemiddeld enkele jaren later dan mensen die na de rantsoeneringsperiode werden geboren. Alleen al het beperken van suiker tijdens de zwangerschap verklaarde een derde van de afname in gezondheidsrisico’s. Minder suiker helpt om op latere leeftijd gezonder te blijven, maar helpt ook voorkomen dat mensen een zoete smaakvoorkeur ontwikkelen.

De studie sluit aan bij recent onderzoek van de Universiteit van Maastricht dat laat zien dat basisschoolkinderen die gezond eten en bewegen beter presteren. Kinderen die dagelijks een gezonde lunch kregen, rekenden al na een jaar beter dan hun klasgenoten. Hoogleraar Onno van Schayck roept op tot gezondere voeding op scholen en pleit voor uitbreiding van de huidige €135 miljoen die het kabinet hiervoor heeft gereserveerd. Gezonde voeding biedt kinderen niet alleen een gezondere start, maar ook betere kansen op school.

Nature - Diabetes risk soars for adults who had a sweet tooth as kids, 1 nov 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #3
  • 4 nov '24
  • 13:13

Het Hongerwinteronderzoek meldt niets over ziekten t.g.v. suikergebrek. Dit was juist een zegen. Voor de oorlog werden bepaalde producten al schaars. Suiker ging in oktober 1939 al op de bon, gevolgd door van alles en nog wat. Steeds vaker was ook iets niet meer te verkrijgen. Soms alleen nog op de zwarte markt, met als dieptepunt de hongerwinter in het westen.

Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
james pott
james pott land- en tuinbouw
  • #1
  • 2 nov '24
  • 12:32

Nou nog het suiker gehalte van de moeder melk verlagen en we krijgen een hele generatie van Einsteins??

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.