Thuiswerken en bijblijven
Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog

Flash‘Minder eten dat er als meer uitziet’

Een leerzaam gesprek met professor Kees de Graaf over eetgedrag, smaak en illusie. Een voorbeeld: een kilo druiven klots je zo naar binnen als ze tot moes (smoothie) gemalen zijn. Een kilo hele druiven krijg je met moeite - en halverwege zelfs met tegenzin - weg. De Graaf onderzoekt manieren om mensen minder te laten eten, terwijl ze dat zelf niet in de gaten hebben en voldaan van tafel gaan. Een klassieker uit de consumptie-ijsindustrie: fijne luchtbelletjes in het ijs pompen.

BNDeStem - Minder eten? Dat kan écht met gebakken lucht, 17 feb 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Wouter Klootwijk
  • #1
  • 17 feb '20
  • 13:18

Een goede manier van weinig te eten met toch een bevredigend vol gevoel: friet uit een tuut langs de weg. Wetenschappelijk onderzoek: kiep de puntzak (of zo’n ellendig plastic bakje) leeg en puzzel de stengels friet tot een hechte bos bijeen. En zie: het is nauwelijks één hele aardappel.
Nog mooier: Franse friet. Lijkt meer maar is nog minder.
Andersom kan ook. Dat je denkt dat je gezond bezig bent omdat er een toef wortelsla of een toef selderijknolstengeltjes of een toef witte koolslierten tussen je broodje ham gepropt is. Maar van een enkele wortel kun je een forse baal sliertjes snijden, genoeg om voor tien ‘broodjes gezond’ oranje nestjes van te plukken.
En alfalfa. Lijkt ook heel wat.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.