3
Fotocredits: 'Kraanwater', pixabay.com

FlashMinder drinken en wassen, meer betalen voor water

Een gemiddeld huishouden is in 2023 minstens €18 meer kwijt voor water uit de kraan. In de toekomst zal de prijs van drinkwater verder stijgen.

Drinkwaterbedrijven verkopen dit jaar minder water dan verwacht. Consumenten en bedrijven gaan zuiniger met water om. Daarom is het opvallend dat de prijs van water stijgt. Dat is het gevolg van hogere energie- en materiaalkosten, weet Trouw. "Leveranciers moeten investeren in vervanging van leidingen, meer zuivering en een duurzamere winning van drinkwater. Bij Vitens, het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland, stijgen de kosten volgend jaar met ongeveer €20 per 100 kubieke meter water. Eén kubieke meter water (1000 liter) gaat 85 cent kosten. Dat was in 2022 nog 72 cent. Bij drinkwaterbedrijf PWN in Noord-Holland gaat de gemiddelde verbruiker ongeveer €48 per jaar meer betalen." PWN spreekt van een uitzonderlijke stijging.

Trouw - Drinkwater duurder in 2023, terwijl we juist minder gebruiken, 28 nov 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #3
  • 29 nov '22
  • 17:44

Gratis drinkwater in Frankrijk.
Binnenkort wordt er gestemd over een nieuw waterbeleid dat in een 13-tal gemeenten behorend tot Montpellier (Frankrijk) de eerste 15m3 drinkwater gratis wordt verstrekt, daarboven volgt een progressief tarief. Op welk niveau het tarief progressief wordt is nog niet overeengekomen. De 13 gemeenten maken deel uit van het hoofdstedelijk waterschap Montpellier.

René Revol, de vice-voorzitter van de metropool die belast is met water is de drager van een wetsvoorstel dat beoogt gratis toegang tot 50 liter water per dag en per persoon in te voeren, ongeacht het inkomen. De twee afgevaardigden van de NUPES uit Hérault, Sébastien Rome en Sylvain Carrière, waren eveneens aanwezig. Ze steunen het wetsvoorstel.

Bron: FranceBleu

Otto Rood
Otto Rood geïnteresseerde leek
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 28 nov '22
  • 21:30

Zuinige gebruikers betalen nog steeds 4x zoveel als royale gebruikers met een groen gazon.
Zuinige mensen, 1x per week kort douchen (à 6 liter/minuut), geen groen gazon, uitkomen met slechts 50 liter per dag, betalen €4,24 per m3.
Royale gebruikers, grotere huishoudens, regendouche, groen gazon die 300m3 per jaar verbruiken, zijn slechts €1,03/m3 kwijt.

Berekening 50 liter/dag (= 18,25 m3/jaar).
18,25m3 à €1,25 (incl BoL) + vastgrecht €54,60 is €77,41/jaar, €4,24/m3.

(BoL belasting ca. 0,40/m3, komt bovenop de 0,85/m3, samen 1,25).

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.