2
Fotocredits: 'Crangon crangon', Wikimedia

FlashMiljoenenboete voor garnalenkoning

In 2013 kreeg de Groningse garnalengigant Heiploeg een kartelboete opgelegd van €27 miljoen. Het bedrijf ging failliet. De curatoren stelden de voormalige topman van de Europese marktleider, Hendrik Nienhuis, persoonlijk aansprakelijk wegens onbehoorlijk bestuur. Nienhuis, bekend als de 'Godfather van de garnalenhandel', ging in 2004 met pensioen. Geeft niets, oordeelt de rechter. Nienhuis was bestuurder gedurende bijna de helft van de kartelperiode, en moet dus persoonlijk bijna de helft van de boete, iets meer dan €13 miljoen, afrekenen.

RTLnieuws - 'Garnalen-godfather' aansprakelijk voor kartelboete, moet 13 miljoen betalen, 28 sep 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #2
  • 13 dec '22
  • 17:47

De langjarige garnalenprijzen doen vermoeden dat er nog steeds sprake is van prijsafspraken.

Cécile Janssen
Cécile Janssen Eindredacteur / eigenaar, Foodlog
  • #1
  • 13 dec '22
  • 17:01

De inmiddels 85-jarige oud-topman van garnalenbedrijf Heiploeg is in hoger beroep veroordeeld tot het betalen van €13 miljoen boete wegens illegale prijsafspraken, schrijft RTL Nieuws.

De eerste veroordeling dateert al uit 2013, toen het bedrijf Heiploeg een boete van €27 miljoen opgelegd kreeg door de Europese Commissie. Dat leidde tot het faillissement van Heiploeg in 2014. In 2020 stelden de curatoren Nienhuis aansprakelijk voor een deel van de schade wegens onbehoorlijk bestuur, de genoemde €13 miljoen. Nienhuis ging in beroep, waardoor het geld niet geïnd kon worden, maar nu is er de uitspraak en kan dat wel. Alleen... gaat Nienhuis waarschijnlijk in cassatie bij de Hoge Raad. Daar hoeft overigens de inning van de boete niet op te wachten.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.