1
Fotocredits: 'Salmon fishing', Gideon Chilton

FlashBomen moeten Schotse zalm redden

Schotland gaat miljoenen bomen planten om de wilde zalm te redden. De eerste 250.000 boompjes staan inmiddels al langs de River Dee. In 2035 moeten dat er een miljoen zijn. Ook langs andere Schotse riviertjes zitten grootschalige boomaanplantingen in de pijplijn. De bedoeling is dat al die bomen schaduw gaan werpen op de beekjes en rivieren. Nu is dat maar bij 35% van de 103.000 kilometer aan Schotse stromen het geval.

Zonder schaduw wordt het water te warm voor een succesvolle voortplanting van de Schotse zalm, een Atlantische koudwatervis. Vanaf 23 graden Celsius ontstaat warmtestress bij zalmen, en gedragsverandering. In de hete zomer van 2018 kwam het water in 70% van alle zalmriviertjes minstens 1 dag boven die kritische grens uit. Het was ook het jaar dat hengelaars de minste zalmvangsten aller tijden rapporteerden.

The Guardian - Scotland hopes to save wild salmon by planting millions of trees next to rivers, 3 feb 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 3 feb '22
  • 12:36

RIVM houdt niet van zalm in onze rivieren.

'RIVM definieert een Goede Ecologische Toestand (GET) voor watertemperatuur in Nederland voor grote rivieren van 25°C (Van der Grinten et al., 2007). Peñailillo et al., (2008) geeft aan dat in 2003 de maximale achtergrond watertemperatuur (zonder een temperatuurtoename door warmtelozingen) de 25°C bij Lobith overschreed met 1°C, terwijl de riviertemperatuur (met temperatuurtoename door warmtelozingen) dat deed met 4°C.'

Bron: Watertemperatuur van de Rijn (pdf document)

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.