Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog

FlashMiljarden van Monsanto

Is het terecht dat mensen schatrijk worden van claims tegen Monsanto (nu Bayer) omdat ze menen kanker te hebben gekregen van RoundUp, het middel van Monsanto met de actieve stof glyfosaat. Nee, zegt de immer kritische Utrechtse toxicoloog Martin van den Berg. Monsanto kon veertig jaar geleden niet weten dat het mogelijk kwaad spul op de markt bracht. Dat weet je nooit van tevoren, zegt hij eigenlijk.

Volkskrant - Is het terecht dat patiënten in de rechtszaak tegen Monsanto miljardairs werden? Ik zeg nee, 26 jun 2019
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Rene Smit
Rene Smit toerisme / yoga / horeca
  • #1
  • 26 jun '19
  • 12:51

"Toxicologisch onderzoek bevatte te veel tegenstrijdigheden" Moet je dan niet vanuit een voorzorgsprincipe gaan werken? En is het verwijtbaar dat ze dat niet hebben gedaan?

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #2
  • 26 jun '19
  • 14:14

René, hoe zou je de toepassing van dit beginsel willen zien?

Rene Smit
Rene Smit toerisme / yoga / horeca
  • #3
  • 26 jun '19
  • 15:13

Stel voor dat ik 100 mobile homes verhuur waarvan de fabrikant zegt dat de geyser *mogelijk* CO (koolmonoxyde) lekt. Ik sla die waarschuwing in de wind en doe er niets mee en verhuur al die huisjes.

Op een dag wordt één van mijn gasten niet meer wakker. Wedden dat de carabinieri op een gegeven moment bij mij op de stoep staat wegens dood door schuld danwel nalatigheid met de dood tot gevolg hebbende?

(eerlijk gezegd weet ik niet of dit een antwoord op je vraag is trouwens)

Maar goed, ik ben redelijk wantrouwig tegen over bedrijven, overheden en wetenschappers geworden door de tijd heen. Hoe lang heeft de tabaksindustrie volgehouden dat sigaretten roken onschadelijk was? Autofabrikanten die defecten niet melden omdat een schadeclaim betalen goedkoper is dan een recall? Oliebedrijven die tot de tiende nauwkeurig de opwarming hebben voorspeld maar er niets mee hebben gedaan? Etc etc.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #4
  • 26 jun '19
  • 21:53

René, als je iets niet zeker weet, moet je dan alles stilleggen?

Een voorbeeld op een heel ander terrein.

Denk aan het bakken van brood. Zou het verstandig zijn geweest dat mensen daar ooit aan zijn begonnen? En - stel dat wij het antwoord weten - hadden mensen dat toen kunnen weten?

Rene Smit
Rene Smit toerisme / yoga / horeca
  • #5
  • 26 jun '19
  • 22:18

Tja, dat is de grote vraag. Wat doe ik als er 100 families voor mijn neus staan om in te checken en de onderhoudsmonteur is net even op vakantie (hoe durft hij, in het hoogseizoen..)


Gelukkig hebben de broodbakkers van vroeger niet van acrylamide gehoord, anders waren ze er inderdaad nooit aan begonnen. Nu weten we het wel, dus kunnen we ons productie-/bakproces aanpassen (bak de broodjes niet te bruin)

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Je moet ingelogd zijn om te reageren en duimen uit te kunnen delen.

Log nu in! Heb je nog geen account, meld je dan nu aan!

Lees Gespreksregels, de 'appeltjes' & de ambitie van Foodlog voor meer informatie over hoe je dit doet en hoe je je bijdrage aan Foodlog kleur kunt geven.