0
Fotocredits: 'Koeien in Australië', engelbertmercelis, via Pixabay

Flash VoedselketenMiljardair doet veebedrijf zo groot als België van de hand

Tot 4 dagen geleden stond in Australië een boerenbedrijf te koop dat bijna net zo groot is als heel België. De oppervlakte is 2,9 miljoen hectare. Er horen ook 50.000 Droughtmaster-Brahman gekruiste runderen bij.

Miljardair Hui Wing Mau is eigenaar van het domein. Hij is een Chinees-Australische ondernemer en projectontwikkelaar en staat op de 19e plaats van rijkste Australiërs met een vermogen van €2,92 miljard.

Volgens Vilt zal de verkoop inzicht geven in de markt voor landbouwgrond. De afgelopen jaren gingen de Australische grondprijzen flink omhoog. Nu er een droge El Niño-zomer aankomt, is de stijging getemperd. Rabobank Australië schat dat de gemiddelde prijzen voor weidegrond in West-Australië kunnen oplopen tot €8.825 (AU$14.800) per hectare. Gemiddeld in de hele staat ligt de prijs rond de €3.580 (AU$6.000) per hectare. Dan zou het bedrijf - potentieel - voor vele miljarden van de hand kunnen gaan.

Volgens het vastgoedkantoor dat het bedrijf in portefeuille heeft, gaat het hier om een 'zeldzame' kans om zo’n groot bedrijf te kopen in het Australische Kimberley. Mocht je als ambitieuze boer interesse hebben om het stuk land te kopen, dan ben je helaas net te laat. Volgende keer beter.

Een aantal jaar geleden ging er een boerderij 3 keer zo groot als Nederland in de verkoop. De Australische overheid lag toen meermaals dwars. Uiteindelijk werd het eind 2016 verkocht voor een bedrag van krap €270 miljoen.

VILT - Veebedrijf zo groot als België te koop in Australië, 14 nov 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.