1
Fotocredits: Bucket-wheel excavator, Raimond Spekking

FlashMijnbouw in de EU vanwege grondstofonafhankelijkheid

De Europese Commissie presenteerde donderdag 16 maart een ambitieuze grondstoffenwet, de Critical Raw Materials Act. De Commissie wil dat de EU meer aardmetalen zelf kan delven. De metalen zijn cruciaal als grondstof voor technologie die de energietransitie mogelijk moet maken.

Het streven is vóór 2030 minstens 10% van de Europese vraag naar kritieke grondstoffen uit eigen bodem te halen. Ook dient de EU 15% van de grondstoffen uit hergebruik te halen. Van de kritieke grondstoffen moet 40% worden verwerkt in fabrieken in Europa.

Verder wil de Commissie in 2030 voor geen enkele strategische grondstof voor meer dan 70% afhankelijk zijn van ‘één enkel derde land’. De goede verstaander weet dat hiermee vooral China wordt bedoeld. De plannen passen binnen het streven naar strategische autonomie. Struikelblokken zijn milieuregels die de EU zelf heeft opgesteld én nimby-gevoelens onder Europeanen: geen gedoe zoals mijnbouw en de ecologische gevolgen daarvan in onze eigen omgeving - not in my backyard.

Volgens het Internationaal Energieagentschap duurt het gemiddeld 16,5 jaar voordat een mijn überhaupt op gang komt. Er is dus haast geboden bij de plannen. Volgens de nieuwe plannen mag een vergunningverleningsproces voor strategische ontginningsprojecten dan ook maximaal 2 jaar duren.

Heel leuk die plannen, zegt industrieel ecoloog Benjamin Sprecher in Trouw, maar vergeet ook niet om zuinig te zijn met de grondstoffen die al boven de grond zijn. Dat is essentieel, naast meer eigen productie en meer spreiding van de herkomst van kritieke grondstoffen.

Het Financieele Dagblad - Europa wil snel eigen 'groene' mijnen voor cruciale grondstoffen , 17 mrt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Jordi Kolenbrander
Jordi Kolenbrander Land- en tuinbouw
  • #1
  • 20 mrt '23
  • 20:50

In Duitsland verdwijnen hele dorpen voor de winning van bruinkolen het viezere broertje van steenkool, dus in de toekomst verdwijnen dorpen voor lithium.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.