0
Fotocredits: 'Mieren', Piqsels

FlashMieren functioneren dankzij geur en reuk

Alles draait om communicatie in de logistieke puzzel van een mierenkolonie. “Als je met tienduizenden zusters in een kolonie leeft, kan een simpele miscommunicatie of verkeerde identificatie leiden tot dodelijke vechtpartijen en chaos”, aldus een mierenonderzoeker.

Dankzij hun reukvermogen herkennen mieren elkaar, communiceren ze en werken ze samen. Het exoskelet van een mier heeft een unieke geur die andere mieren herkennen. De geur geeft informatie die belangrijk is bij het verdedigen van de kolonie: indringers ruiken anders en kunnen zo buiten de deur gehouden worden.

Mieren ‘ruiken’ met smalle holle haartjes op hun voelsprieten. Die bevatten chemo-sensorische neuronen die de informatie verwerken en naar de hersenen sturen. Onderzoekers hebben in experimenten gesleuteld aan het reukvermogen van mieren. De onderzoekers waren vooral geïnteresseerd in wat er gebeurt als het reukvermogen van een mier het mis heeft.

Wat blijkt? De mierensamenleving stort in elkaar en de kolonie sterft uit als mieren via hun reukvermogen geen accurate informatie meer binnenkrijgen. De mieren herkennen hun vijanden niet meer en vallen ze dus ook niet aan. Ook stoppen ze de samenwerking met de mieren van hun eigen kolonie. Zonder hun reukvermogen zijn mieren nergens.

Scientias - Mieren communiceren met hun reukvermogen: als ze niet kunnen ruiken, stort hun samenleving in, 21 mrt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.