Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog
0
Fotocredits: 'CO2', Pixabay

FlashMicroben maken behalve bier en brood ook brandstof

Sommige bacteriesoorten kunnen CO2 fermenteren. Bakkers gebruiken ze om hun deeg te laten rijzen. Brouwers gebruiken ze om bier te maken. Ze kunnen van CO2 chemische energie (nutriënten) van maken. Die nutriënten zouden we weer om kunnen zetten in bio-energie.

Omdat de ‘natuurlijke’ manier waarop bacteriën CO2 vastleggen gecompliceerd is, introduceerden onderzoekers andere moleculaire paden in de bacteriën. Ze kunnen daardoor nog efficiënter CO2 omzetten in chemische energie.

Onderzoeker Wei Xiong zegt dat bacteriën die gas fermenteren CO2 vastleggen. Ze zouden koolstof uit de lucht halen en daarom "een manier zijn om onze energie- en milieudoelen te halen”. Als de vastgelegde koolstof meteen weer als biobrandstof wordt verbrand, hoeft er geen nieuwe fossiele energie te worden ingezet, maar kan de oude uitstoot steeds opnieuw gebruikt worden. De koolstofconcentratie in de atmosfeer zal er natuurlijk niet door verminderen.

Phys.org - Not just bread and beer: Microbes can ferment carbon dioxide to make fuel too, 3 aug 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.