4
Fotocredits: White Chlorella, Aliga Microalgae

FlashWitte chlorella smaakt niet naar algen

Algen zijn goed voor jou en voor de planeet omdat ze weinig water en land nodig hebben en gezond zijn. Supplementen van groene Chlorella zijn er te kust en te keur, maar toepassing in voedingsmiddelen is lastig door die kleur en uitgesproken smaak. Maar nu is er - met wat kunstgrepen - ook witte Chlorella (dus zonder het groene chlorofyl), ontwikkeld door het Deense voedingstechnologiebedrijf Aliga Microalgae.

Zonder chlorofyl is fotosynthese lastig; de witte Chlorella wordt daarom gekweekt in een systeem van heterotrofe fermentatie. Het nieuwe ingrediënt is interessant voor levensmiddelentechnologen die knutselen met algen, want witte Chlorella heeft een neutrale smaak en witte kleur, maar wel de veelgeprezen voedingswaarde van algen.

Wat gaan de fabrikanten hiermee maken? Vleesvervangers, plantaardige kaas en bakkerijproducten, onder meer. Een veelzijdig en gezond ingrediënt dus. Misschien zijn algen toch wel de ideale vleesvervanger.

FoodNavigator - Introducing neutral tasting white Chlorella: ?This enables application in formulations that previously weren?t possible?, 27 jul 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #4
  • 28 jul '22
  • 21:47

Weinig water, jazeker.
Enige tijd geleden een rondleiding genoten in één van de vele Spirulina boerderijen in de Gard (F) tijdens de open boerderij-dagen (de ferme en ferme). De spirulina Arthrospira Platensis dobberde als een groene blubber in een lange tunnelkas in een bassin dat werd gevoed via een bypass van een natuurlijke bron, dichtbij de oorsprong van een beekje. Het water in die regio is rijk aan mineralen, rest nog voldoende zonlicht, en dat is alles.
Al het water, doch met iets minder mineralen stroomt gewoon weer de natuur in. Alleen bij het droogproces verdampt er wat water.

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #3
  • 28 jul '22
  • 17:40

Eencelligen hebben altijd water nodig. Ze floreren in zee maar net zo goed in een goudvissenkom, dus weinig water. Alweer een stap op weg naar het ons op te dringen ‘duurzame’ nieuwe normaal waar ons synthetisch voedsel vegetarisch en gepatenteerd is en uit laboratoria van filantrokapitalisten komt.

Daardoor wordt onze relatie met de natuur volledig genegeerd en ontstaat er een nog bredere kloof tussen de mens en de natuur. Tussen voedsel en leven.

Het overdragen van de controle over ons voedsel aan een handjevol multimiljardairs maakt ons niet alleen steeds afhankelijker van hen, maar heeft ook verregaande nadelige gevolgen voor lokale voedselsystemen en holt de voedselsoevereiniteit van boeren helemaal uit.

Sytske Barkhuis
  • #2
  • 28 jul '22
  • 14:03

Als je plantaardige kaas met groene algen maakt dan is het moeilijker te bepalen in hoeverre de kaas beschimmeld is? Iets soortgelijks zal wel voor die andere producten gelden.

Astrid Spijkers
  • #1
  • 28 jul '22
  • 13:43

'Met wat kunstgrepen'.......waarom zouden algen groen zijn en waarom zouden groene groentes(en dus ook algen) gezond zijn voor ons? Waarom moet er weer geknutseld worden aan een perfect natuurlijk goedje?
En beetje rare zin: Algen hebben weinig water nodig.........? Volgens mij groeien algen voornamelijk op/in water? Zijn er ook algen die op droog hout groeien? Daar ben ik misschien een leek in dan, dat weet ik niet, maar ik ken alleen algen die in/op water groeien.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.