Ik dacht dat we een mestoverschot hadden, overigens wat gaat de overheid doen als de intensieve mensenhouderij door het mestplaffon schiet?
Menselijke urine kan net zo goed worden gebruikt als meststof voor landbouwgewassen als synthetische stoffen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Birmingham en het Institut Agro Montpellier. Onderzoekers ontdekten dat een jaar lang opgeslagen urine (dat is nodig om de meeste menselijke pathogene bacteriën te inactiveren en extracellulair DNA af te breken) weinig invloed had op de bacteriële samenstelling van de bodem, zelfs bij hoge doseringen. Dat maakt het recyclen van lichaamsvloeistoffen als meststof voor landbouwgewassen een haalbare optie.
Bemesting met urine kan, in vergelijking met synthetische meststoffen, betekenen dat er meer stikstofoxiden worden uitgestoten. Maar de impact van de mensenmest was minimaal: ondanks de hogere pH-waarde en het hogere zoutgehalte bleef het bodemleven vrijwel onveranderd. Volgens medeauteur Manon Rumeau kan het recyclen van menselijke urine helpen om de duurzaamheid van de landbouw te verbeteren, afvalwatervervuiling en de afhankelijkheid van kunstmest te verminderen. "Opgeslagen urine kan veilig worden toegepast op een plant-bodemsysteem zonder negatieve invloed op het bodemmicrobioom", aldus Rumeau.
Verse urine, bestaande uit 95% water en 5% voedingsstoffen, biedt een bron van biologisch beschikbare voedingsstoffen en micronutriënten voor planten. Er is veel belangstelling voor het hergebruik van menselijke urine als meststof voor gewassen. Deze studie geeft meer inzicht in de manier waarop urine bodemfuncties en microbiële gemeenschappen kan beïnvloeden. De onderzoekers benadrukken wel dat verder onderzoek nodig is naar de langetermijneffecten, vooral wat betreft stikstofoxide-uitstoot.
Ik dacht dat we een mestoverschot hadden, overigens wat gaat de overheid doen als de intensieve mensenhouderij door het mestplaffon schiet?
Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.