1
Fotocredits: 'Melkflesje', via Pixnio

FlashMensenmelk uit een vat

Kweekmoedermelk, gemaakt door enthousiaste start-ups met roestvrijstalen bioreactoren, kan over 4 jaar in de winkel liggen. De wetenschappers die het spul ontwikkelen zien moedermelk als een verzameling moleculen in de juiste verhoudingen. Anders gezegd, het moet repliceerbaar zijn. Dat lijkt voorlopig wensdenken omdat ze de belangrijke antilichamen uit moedermelk nog niet kunnen namaken.

Daarom hebben start-ups hun hoop en enthousiasme over te brengen. De WHO adviseert borstvoeding tot 6 maanden en stoort zich nu al aan kunstmoedermelkmarketing. Waarom zouden we een alternatief willen, als echte melk alles bevat wat een baby nodig heeft? Nou, omdat de praktijk weerbarstig is en niet elke baby toegang heeft tot echte melk. Dan rest alleen nog de vraag welke namaak het 't best benadert.

FoodSafetyNews - Human milk the next challenge for cellular ag, 7 mei 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #1
  • 8 mei '22
  • 19:15

Melk is meer dan een paar componenten (in koemelk alleen al 2350 moleculen geïdentificeerd). De kern kunnen we wel nadoen, maar samenstelling word ook door voeding beïnvloed en omgeving.
Eigen borstvoeding blijft beter.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.