4
Fotocredits: 'Geld', pixabay.com

FlashOxfam wil ‘meevallertaks’ voor voedsel- en energiebedrijven

Terwijl de zakelijke elite en politici met hun private jets weer bijeenkomen op het World Economic Forum in Davos, beschuldigt Oxfam grote voedselbedrijven van 'crisiswinsten' te midden van wereldwijde economische onrust. Volgens de anti-armoede-ngo groeit niet alleen het aantal miljardairs en worden ze rijker, ook maken grote voedings- en energiebedrijven buitensporige winsten.

Oxfam nam de cijfers van 95 bedrijven onder de loep die onverhoopte winsten boekten tijdens de crisis. De Walton-dynastie (van supermarktketen Walmart) mocht volgens de analyse van Oxfam het afgelopen jaar $8,5 miljard bijschrijven. Volgens Oxfam vloeien bij de meeste bedrijven deze winsten door naar de aandeelhouders, over de rug van consumenten. De organisatie beschuldigt voedselbedrijven - net als energiebedrijven - ervan dat ze klimaatverandering, de stijgende kosten van levensonderhoud, de Russische invasie van Oekraïne en de Covid-19-pandemie als excuus gebruiken om de consumentenprijs te verhogen.

Naast een 'rijkdom-grens' voor de superrijken pleit Oxfam dan ook voor een 'meevallertaks' voor bedrijven. Portugal kent al zoiets. Voor 2023 voerde het land een belasting van 33% in op voedsel- en energiebedrijven die winsten boeken die 20% hoger liggen dan het gemiddelde van de afgelopen 4 jaar.

De vraag is in hoeverre de eigenaren van supermarkten en voedselverwerkers kunnen worden gezien als profiteurs van de crisis. Hun vermogens zijn toegenomen in 2022 door algemene stijgingen op de beurs. Omdat supermarkten hun gestegen inkoopprijzen voor een groot deel níet hebben doorberekend aan consumenten, lijken hun operationele winsten eerder te zijn gedaald. Doordat ze dat niet deden beperkten ze ook de voedselverwerkende industrie (zoals Unilever en Nestlé) in hun mogelijkheden hun gestegen inkoopkosten en mogelijke schaarstewinsten af te wentelen op supermarkten. Wel is het zo dat de grote commodities-handelaren in de wereld voorraden uit lopende contracten tegen grotere winsten hebben kunnen verkopen. Zij zijn, net als energieleveranciers, wél logische crisiswinnaars.


Deutsche Welle - At Davos, Oxfam calls for a windfall tax on food companies ? DW ? 01/16/2023, 16 jan 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Wouter de Heij
Wouter de Heij R&D en Innovatie in Voedseltechnologie
  • #4
  • 18 jan '23
  • 3:16

Ik zal mijn vader alvast vertellen dat ie op termijn minder pensioen zal krijgen.

Ton Terlouw
Ton Terlouw Bodemvruchtbaarheid, plantweerbaarheid
  • #3
  • 17 jan '23
  • 21:46

#2 voor zover ik kan zien gaat het hier om een artikel uit 2014. En dat laat nog steeds onverlet dat winst winst is, hoe geldwolven er ook aankomen.

Jordi Kolenbrander
Jordi Kolenbrander Land- en tuinbouw
Ton Terlouw
Ton Terlouw Bodemvruchtbaarheid, plantweerbaarheid
  • #1
  • 17 jan '23
  • 15:04

Als de aandeelhouders meer verdienen aan een bedrijf omdat de winsten enorm hoger werden, dan zijn alle argumenten in het proces naar die winsten minder belangrijk dan de constatering dat er meer winst gemaakt is. En dat dat in een periode van crisis extra belast zou kunnen worden. Dit staat los van het feit dat ik geen van de beweringen heb gecontroleerd.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.