10
Fotocredits: 'Kersen', via PublicDomainPictures

Flash VoedselketenMeerderheid kersentelers overschrijdt pesticidenregels

Kersentelers worstelen met de regels rond pesticidengebruik. Uit inspecties van de NVWA blijkt dat 77% van de gecontroleerde telers zich dit jaar niet aan de regels hield. Vorig jaar was dat nog 42%. Vooral het voorkomen van ‘drift’ – het verwaaien van gif buiten de boomgaard – blijft een probleem.

Telers kregen dit jaar opnieuw toestemming om de middelen Exirel en Tracer te gebruiken tegen de suzuki-fruitvlieg, een plaag voor de kersenteelt. Voor dit middel bestaat in Nederland geen toelating, maar vanwege de grote schade die het beestje aanricht, geldt sinds 2015 een jaarlijkse vrijstelling. De kersentelers mogen de middelen alleen onder strikte voorwaarden gebruiken.

Naleving van die voorwaarden blijkt lastig. Van de 20 kersentelers die Exirel en Tracer gebruikten, hielden 12 zich niet aan de regels. Daarnaast gebruikten 3 telers het sinds 2021 verboden middel indoxacarb.

Pesticiden die buiten de boomgaard belanden, kunnen veel schade veroorzaken. Ze komen terecht in sloten, rivieren en meren en zijn gevaarlijk voor vissen en insecten zoals bijen.

Voor Exirel is inmiddels een officiële goedkeuring afgegeven, wat betekent dat nieuwe vrijstellingen niet meer nodig zijn. Toch is het de vraag of dat helpt om de regels beter na te leven. Hoewel de NVWA streng controleert, is de capaciteit van de NVWA beperkt en blijft de pakkans klein.

de Volkskrant - Naleving regels pesticidengebruik blijft allerbelabberdst, aldus NVWA, 26 nov 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Henric van der Krogt
  • #10
  • 28 nov '24
  • 12:20

Dick, kersentelers in Nederland hebben over het algemeen kleinere bedrijven. Het product leent zich niet voor massaproductie zoals appel of peer. De bomen zijn groot, percelen klein waardoor bestrijden ingewikkeld is. Vooral het beperken van drift bij zulke omstandigheden is nauwelijks te doen, terwijl dat wel een voorwaarde is. Door de kleinschaligheid en beperkte verdiencapaciteit is er geen ruimte voor investeringen in spuitapparatuur. Nieuwe middelen komen er ook niet in zo'n kleine teelt. Dit betekent dat de teelt in Nederland geen toekomst heeft.
Begrijpelijk dat de telers alles aangrijpen om te kunnen blijven bestaan, maar het is een achterhoedegevecht. Dat gaat de NFO natuurlijk niet zeggen, en de nieuwe minister van landbouw blijkbaar ook niet. Dat laat men over aan de rechtspraak, wanneer NGO's zaken gaan aanspannen tegen telers die oneigenlijk middelen gebruiken.
Overigens gaat dit voor veel meer teelten gelden, dat zal de komende tijd duidelijk worden. Of het in andere landen beter is georganiseerd betwijfel ik sterk. Er is minder aandacht voor, dat wel.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #9
  • 28 nov '24
  • 9:15

Henric, volgens de Nederlandse Fruittelers Organisatie is er door de telers flink geïnvesteerd in emissie reducerende maatregelen en technieken.

Het verhullende abstracte woordgebruik maakt volstrekt onbegrijpelijk wat nu eigenlijk het probleem is: het middel of de spuit of misschien wel klunzig- en onwennigheid?

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #8
  • 28 nov '24
  • 9:00

Henric, leg het ons uit:
- welke apparatuur is nodig?
- welke gebruiken ze?
- hoe kan het dat er telers zijn die zoiets doen als soep eten met een vork?
- gebruiken bijv. Duitse en Belgische telers wel de juiste apparatuur?

Henric van der Krogt
  • #7
  • 28 nov '24
  • 7:16

Wat ook nog goed is om te vermelden is dat de meeste kersentelers niet de spullen hebben om de middelen op de juiste manier toe te passen. Het gaat dan om de beperking van drift. Ze mogen dus die middelen nooit gebruiken, maar toch wordt driftig gelobbyd voor een vrijstelling. Dan mag je niet klagen dat gewasbeschermingsbeleid is om moedeloos van te worden.
Maar gelukkig hebben we nu een minister die liefst geen beleid maakt, dat gaat de zaak sterk bespoedigen.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #6
  • 27 nov '24
  • 22:51

Mijn contact laat verder weten:

Jullie schrijven dat telers toestemming kregen om Exirel te spuiten. Maar dat klopt niet helemaal omdat ze vorig jaar spoten en nu een termijn van 3 jaar geldt

"Zo mag Exirel in de kersenteelt pas weer worden gebruikt in het derde kalenderjaar na de laatste toepassing op hetzelfde perceel", zegt de regeling. Zo maak je mensen blij met een dode mus. Heel veel kersentelers spoten in 2023 met het middel. Ze hadden dus geen vrijstelling om in 2024 te mogen spuiten. Ze zijn terecht bang dat deze fruitvlieg zich in een jaar zonder bestrijding explosief kan vermenigvuldigen in jaar. Een ramp. Maar meeste telers mochten niet spuiten want dat mag bij pas weer in het 3e jaar na toepassing. Wat zou jij doen? Twee jaar je kersenoogst naar kloten laten gaan en dan blij moeten zijn met een 'toelating'? Gejuich dus toen na lange strijd het middel toegelaten werd en tranen toen gebruiksvoorschrift met genoemde 3 jaar bekend werd.

Fruittelers zijn geen milieucriminelen maar met zo'n bericht krijg je dat idee wel. Gewasbeschermingsbeleid is om echt moedeloos van te worden. Maar anderzijds zijn de regels er niet voor niets. Maar pas dan wel dezelfde regels toe in heel Europa, waar Exirel op verschillende markten wel is toegelaten.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.