Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog
0

FlashMeer zout door hete zomer

Al veertig dagen brandt de zon ongenadig op de zoutpannen van het Franse Guérande aan de Bretonse zuidkust. Maar de zoutwinners, de paludiers die met hun langgestokte platte schuiven het wereldberoemde 'fleur de sel' oogsten, hoor je niet klagen, integendeel zelfs. Het kan ze eigenlijk niet heet genoeg zijn. De opbrengst van hun zoutpannen is deze zomer makkelijk twee keer zoveel zout als de afgelopen jaren. Klimaatwinnaars, dus. Al moeten ze er hard voor werken: de methode van zoutwinning is in 400 jaar nauwelijks veranderd en er komt dan ook geen machine aan te pas. Alles gaat met de hand (nou vooruit, en de kruiwagen).

Al hebben ook de zoutwinners een zorg. Klimaatverandering en hoge temperaturen zijn voor een keertje mooi meegenomen. Maar op de langere termijn kunnen dergelijke recordoogsten schadelijk zijn voor de fragiele slibstructuren van de zoutpannen.

Spiegel - Frankreich: Gewinner der Rekordhitze - Die Salzbauern von Guerande, 13 aug 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.