Grootmeester David Attenborough heeft er ook eens een film over gemaakt. Ben helaas vergeten welke.
Dat dieren dronken kunnen worden, lijkt misschien een grappige uitzondering, maar niets is minder waar. Terwijl we vroeger dachten dat wilde dieren maar zelden met alcohol in aanraking kwamen, weten we inmiddels beter. In de natuur komt alcohol – in de vorm van gefermenteerd fruit – juist heel vaak voor. En veel dieren, van chimpansees tot elanden, consumeren dit zonder problemen. Het is zelfs waarschijnlijk dat meer diersoorten alcohol drinken dan we ooit dachten.
Van een Zweedse eland weten we dat het dier vast kwam te zitten in een boom na een avondje uit met te veel overrijpe appels. Vervet-aapjes op Caribische eilanden stelen geregeld drankjes van nietsvermoedende toeristen.
Zulke verhalen werden vaak als anekdotes afgedaan, maar dieren in het wild blijken wel degelijk aan ethanol blootgesteld te worden.
Alcohol komt al miljoenen jaren in de natuur voor. Bloeiende planten produceren vruchten en nectar die kunnen fermenteren door gist. Vooral in tropische gebieden zijn concentraties soms hoog, tot wel 10% alcohol in rijpe palmvruchten. En dieren die fruit en nectar eten, krijgen daarmee onbewust of misschien zelfs bewust alcohol binnen. Zo is bekend dat chimpansees graag van gefermenteerde palmwijn nippen, en fruitvliegen gebruiken ethanol zelfs om hun eitjes te beschermen tegen parasieten.
Hoewel het nog onduidelijk is of dieren bewust voor alcohol kiezen, suggereert nieuw onderzoek, gepubliceerd in Cell, dat de consumptie van ethanol hen kan helpen met voedselconversie en mogelijk zelfs een ontspannend effect heeft. Onderzoekers willen de gedrags- en sociale effecten van alcohol bij dieren verder bestuderen om te begrijpen of alcoholconsumptie evolutionair een rol speelt.
Grootmeester David Attenborough heeft er ook eens een film over gemaakt. Ben helaas vergeten welke.
Ooit eens een TV-programma gezien, waarin de nodige wilde zwijnen zich tegoed deden aan half-verrotte appels. Ze liepen al kwispelstaartend maar fors dronken weg.
Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.